miercuri, 22 iulie 2015

Retete Culinare cu poze # 27

Retete culinare cu poze 

Salata de conopida cu marar si mustar

  Ingrediente: 1 conopida mare sau 2 mai mici 2-3 linguri ulei 2-3 linguri otet (zeama de lamaie) 1-2 lingurite mustar sare piper marar Mod de preparare: Conopida se curata, se desface in buchetele, se spala bine, se pune la fiert in apa clocotita sarata, avind grija sa nu fiarba prea mult deoarece se sfarma. […]

Chiftelute de praz cu smantana

  Ingrediente: 1 kg. praz nu prea gros 2 l apa 2 linguri faina 2 linguri brinza burduf rasa 1 lingura unt (margarina) 3 oua ulei pentru prajit 1 ceasca smintina sare   Mod de preparare: Se curata prazul, se taie bastonase, se fierbe in apa cu sare citeva clocote. Se scurge bine si se […]
 

Peste afumat cu maioneza

  Ingrediente: 1 kg de cartofi 3 cepe potrivite ca marime 2 pesti afumati (preferabil macrou) maioneza   Mod de preparare: Se fierb cartofii in coaja. Dupa fierbere se curata si se taie ca pt. salata de boeuf. Ceapa la fel se taie foarte fin. Pestele afumat se curata de pielita si oase si se […]
 

Hribi cu sos la cuptor

    Ingrediente: 1 kg hribi 250 g vin alb 250 g a apă 150 g suc de roşii (bulion diuat in apa) lămâie ulei piper condimente utsuroi   Mod de preparare: Hribii (daca sunt săraţi se desărează, iar dacă sunt proaspeţi se trec printr-un clocot) îi aşezi în tava stropita cu ulei, după care […]

Muschi de vita cu ciuperci

  Ingrediente: muschi de vita – 0,900 gr. ulei de floare – 0,100 ml. unt – 0,100 gr. faina – 0,020 gr. pasta de tomate – 0,015 gr. vin rosu – 0,200 ml. vin alb – 0,100 ml. supa de oase – 0,200 ml. ciuperci – 0,150 gr. morcovi – 0,030 gr. patrunjel radacina – […]
 

Mancarica de pui cu tarhon si rosii

  Ingrediente: 1 pui 6-7 rosii 2-3 cepe 1 lingurita de faina boabe de piper 1 lingurita de tarhon 1 foaie de dafin 1-2 legaturi de patrunjel sare ulei   Mod de preparare: Se portioneaza puiul si se fierbe in apa cu sare. Dupa ce a dat intr-un clocot, se scot bucatile de pui (zeama […]

Socată

  Ingrediente: 6-7 flori de soc (proaspete sau uscate) 10 l apă clo­cotită 2 kg zahăr 1 lămâie mare 1 pliculeţ sare de lămâie drojdie cât o nucă 4 linguri oţet    Mod de preparare: Intr-o oală încăpătoare pui apa să clocotească, adaugi florile, zahărul, sarea de lămâie, drojdia, oţetul şi lămâia tăiată feliuţe. Amesteci […]
 

Riscurile la care este supus organismul după o dietă drastică

Regimurile alimentare drastice au la bază instalarea rapidă a senzaţiei de saţietate, spun medicii nutriţionişti Sezonul estival începe în aproximativ trei luni şi fiecare dintre noi se gândeşte cum să scape repede de surplusul de kilograme acumulat de-a lungul iernii. Suntem tentaţi de cele mai multe ori să apelăm la diete drastice, care ne “ajută” […]

Orez cu varza

  Ingrediente: 200 g orez 1 varză mică albă acră 150 ml ulei 2 roşii (sau 1 lingură bulion)   Mod de preparare: Speli orezul şi îl pui într-o tavă, adaugi varza tăiată mărunt. Bulionul îl dizolvi în 500 ml apă şi îl torni în tavă. Amesteci toată compoziţia, pui şi uleiul deasupra şi dai […]
 

Pastrav in smantana

  Ingrediente: 1 kg. de peste 1 kg. smantana o ceapa mare sare malai optional marar si patrunjel   Mod de preparare: Se pune smantana intr-o cratita si, cand incepe sa fiarba, se potriveste de sare (dupa gust) si se adauga ceapa tocata marunt. Se adauga malai (in ploaie) pana se ingroasa, amestecandu-se mereu. Se […]

Iahnie de fasole cu carnati oltenesti

  Ingrediente: 1 kg fasole 400 g ceapă 500 ml ulei 1 lingură condimente 1 kg cârnaţi olteneşti 1 le­gătură pătrunjel   Mod de preparare: Speli fasolea aleasă şi o laşi la înmuiat în apă o zi. O pui la fiert în apă fierbinte. Când e fiartă pui ceapa cu ulei şi puţină apă la […]
 

Chiftelute picante din dovlecei

  Ingrediente: 2 dovle­cei 1 cub concentrat de pasăre 1 linguriţă condimente 1 legătură pătrunjel 1 legătură mărar 2 căţei de usturoi 1 ceapă 2 ouă piper  1-1,5 cană făină 1/2 linguriţă praf de copt   Mod de preparare: Cureţi do­vleceii de coajă şi îi treci pe răzătoarea cu ochiuri mari. La fel procedezi cu […]

Crap la cuptor cu usturoi si foi de dafin

O reteta delicioasa de crap la cutpor cu usturoi si foi de dafin din: crap, ulei, vin alb, ceapa, usturoi, foi de dafin, boabe de piper, bulion de rosii si sare. Ingrediente: un crap de 1,5 kg 3 linguri de ulei un pahar de vin alb 3 cepe doi catei de usturoi doua foi de […]
 

Sarmalute cu urda in foi de stevie

  Ingrediente: 1.5 kg. urda proaspata 2 legaturi ceapa verde 2 kg. foi de stevie 50 g faina 200 g suc de rosii 2 oua, 200 g orez, 3 legaturi marar, 150 g unt, 200 ml lapte, 400 g smantana, 500 ml bors   Mod de preparare: Se oparesc foile de stevie si se scurg […]
 

Rata pe varza cu smantana

  Rata pe varza Ingrediente: pieptul si pulpele de la o rata 1 varza potrivit de mare 2 ardei 2 morcovi 2 linguri sos de rosii(bulion) verdeata (patrunjel, marar) 200 ml smantana sare piper   Mod de preparare: Se taie varza, morcovii, ardeii, se aseaza intr-o oala. Deasupra se aseaza pieptul si pulpele de rata. […]

Ciorba din carne de ovine

  Ingredinete: 1/2 carne de berbec sau de oaie fara grasime morcov patrunjel o ceapa de marime mijlocie 2 ardei grasi 250 g rosii 2 cartofi de marime mijlocie o felie de varza dulce bors zeama de varza zeama sau sare de lamiie marar cimbru tarhon piper sare   Mod de preparare: Carnea taiata in […]
 

Pui haiducesc

  Ingrediente: 3 pui mijlocii 1 dl ulei 4-5 buc. rosii bine coapte 1 pahar vin 100 gr. smintina sare piper patrunjel verde tocat   Mod de preparare: Puii curatati si spalati bine se presara cu sare si se asaza intr-o tava cu ulei la cuptor. Dupa 10­-15 minute se adauga vinul. In timpul frigerii […]

Salata de sfecla rosie cu ceapa

Ingrediente: 300 g sfeclă roşie 1 ceapă potrivită 1 pahar ulei sare o lingură oţet Mod de preparare: Sfecla o cureţi şi o fierbi. După ce a fiert o dai prin râzătoare. Ceapa o tai şi o rumeneşti puţin, iar după aceea o amesteci cu sfecla, uleiul si otetul. Această salată o poţi servi lângă […]
 

Parjoale moldovenesti cu carne macra

  Ingrediente: 1 kg. carne macra o ceapa 1 buc. morcov 1 buc. cartof o felie de piine 1 ou 1 dl ulei 2 linguri pesmet sare piper verdeata tocata   Mod de preparare: Se alege carnea (de vita, porc sau miel) mai grasuta, se spala, se scurge de apa si se da prin masina […]

Rulou de pui cu ciuperci si cascaval

  Ingrediente: piept pui cascaval ciuperci condimente pui   Mod de preparare: Se bate pieptul de pui ca pentru snitel, se umple cu ciuperci si cascaval, se condimenteaza, se da prin faina si prin besamel, dupa care se prajeste in tigaie circa 10 min. Se seveste cu garnitura de cartofi si cascaval ras deasupra. Se […]
 
Cartofi_cu_ou_si_smantana

Cartofi cu ou si smantana

Cartofi cu ou si smantana din: cartofi, oua, cascaval, smantana, ulei, condimente. Poate te intereseaza si Cartofi cu oua ochiuri Ingrediente: 1 kg de cartofi cel putin trei oua 100 g cascaval smantana ulei condimente   Mod de preparare: Se curata cartofii si se taie cuburi, nu foarte mici. Se pun la fiert. Se pun […]

Vinete umplute cu carne

  Ingrediente: 150 g carne frageda de porc o felie subtire de franzela un ou 20 g faina piper sare ceapa 4 vinete de circa 1/4kg fiecare 1/4 l suc de rosii 25 g faina 3-4 catei de usturoi o lingurita ceapa rasa patrunjel telina untdelemn   Mod de preparare: Carnea si franzela muiata o […]
 

Salata de soia cu busuioc

  Ingrediente: 1 pahar boabe de soia 1 ceapă ulei oţet sare 1/2 linguriţă busuioc uscat   Mod de preparare: Boabele de soia le speli şi le pui la înmuiat de seara până dimineaţa, când le fierbi în apa în care au stat, împreună cu puţin ulei şi busuioc. Pui sare şi laşi să se […]

Prajitura cu crema de capsune

  Ingrediente blat: 1-1/4 pahar biscuiţi superiori pisaţi mărunt 2 linguri zahăr 3 linguri unt moale 500 g brânză de vaci bine stoarsă 1 pahar de zahăr 2 linguriţe coajă rasă de lămâie 2 pacheţele zahăr vanilat 3 ouă   Mod de preparare: Biscuiţii şi 2 linguri de zahăr le amesteci bine cu untul. Tapetezi […]
 

Prajitura cu visine si nuca

  Ingrediente: 300 g unt (margarina) 6 ouă 400 g zahăr 400 g făină coajă de lămâie 1 linguriţă bicarbonat de amoniu 1 kg vişine curăţate de sâmburi şi presărate cu zahăr pentru a-şi lăsa zeama nucă   Mod de preparare: Cu ajutorul mixerului, freci untul cu jumătate din cantitatea de zahăr şi două ouă. […]

Mancarica de fasole cu carnati afumati (sau cabanos) si frunze de salvie

  Ingrediente: 500 g fasole alba uscata 1 ramurica de rozmarin sare 500 g rosii cojite (conserva) 3 catei de usturoi 5 linguri de untdelemn 4 fire de salvie uscata piper negru o bucata de carnat afumat sau cabanos taiat bucati   Mod de preparare: Se pune fasolea la inmuiat in apa rece, cu o […]
 
 

Inghetata cu lapte praf si capsune

  Ingrediente: 8 ouă 16 linguri zahăr 2 căni apă 10 linguri cu vârf lapte praf   Mod de preparare: Separi albuşul de gălbenuş. Gălbenuşul îl freci cu zahărul, apoi adaugi puţină apă (din cele două căni), să se subţieze compoziţia. Pui 5 linguri de lapte praf, apoi puţină apă şi celelalte 5 linguri de […]

Prajitura cu capsune

  Ingrediente: 6 ouă 200 g zahăr 200 g făină 50 ml ulei 30 ml apă 500 g căpşune   Mod de preparare: Separi albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile le baţi spumă, adaugi zahărul şi continui baterea până se topeşte zahărul. Gălbenuşurile le amesteci cu uleiul şi apa, le adaugi peste albuşuri, pui şi făina în […]
 

Ciorba de verdeturi cu smantana

  Ingrediente: 2 l apa 1 l bors o farfurie adinca plina cu verdeturi 3 linguri de orez o bucatica de zahar sare un galbenus doua linguri de smintina   Mod de preparare: Se pun la fiert intr-o oala cu apa frunze de loboda, frunze de sfecla, cozi de ceapa verde, marar, patrunjel si leustean […]

Musaca de varza acra

  Ingrediente: 1 1/2 kg varza acra 1/2 kg carne de porc oaie,vita sau de pasare grasa 100 g ceapa 100 ml untdelemn 100 g orez o foaie de dafin piper ienibahar cimbru marar smantana   Mod de preparare: Ceapa taiata marunt se caleste in tot untdelemnul, direct in oala sub presiune, numai un minut, […]

Varza dulce cu rosii si ciolan afumat

    Ingrediente: o varza medie(1 kg) 5 rosii medii coapte 3 cepe mari 1 lingurita de condimente sare piper 1 lingurita cimbru 1 buc ciolan afumat(1 kg) o legatura marar verde   Mod de preparare: Se taie ceapa julien, se prajeste in tigaia incinsa pana se face aurie. Apoi se adauga condimente, sare, piper, […]
 

Tort de inghetata cu alune si compot de caise

  Ingrediente: 600 g frişcă 3 plicuri praf de îngheţată de: căpşune, caise, vanilie 1 cutie compot de caise 1 cană cu compot de căpşune, 200 g alune crude (nesărate)   Mod de preparare: Compoziţia 1: Prăjeşti puţin alunele (să nu se ardă) şi le decojeşti. Le pui să fiarbă în puţin lapte îndulcit, după […]

Mancare de varza creata

  Ingrediente: o varza creata 4-6 cartofi 2-3 catei de usturoi sare  condimente   Mod de preparare: Varza se taie in 6 parti , se scoate cotorul, se curata cartofii, care se taie in 4, se spala toate bine, apoi se pun intr-o cratita la fiert.Se pun condimentele si se sareaza dupa gust. Dupa ce […]
 

Iahnie de fasole cu afumatura

  Ingrediente: 300 gr fasole 2-3 linguri ulei 1 ceapa afumatura (cirnacior, kaiser, ciolan sau costita afumata) condimente 3 linguri bulion   Mod de preparare: Se pune la fiert fasolea, inmuiata din ajun. Dupa aproximativ 30 de minute, se adauga afumatura (daca e ciolan afumat, se pune la fiert inca de la inceput). Se taie […]

Cartofi noi cu marar

  Cureţi şi speli 1 kg de cartofi. Dacă sunt mici, e suficient să-i freci cu sare, într-un prosop. Intr-un ceaun pui circa 1/2 I de ulei să se încingă şi pe urmă pui cartofii zvântaţi. Ai grijă, se fac repede şi nu trebuie să fie foarte prăjiţi. Intre timp, speli foarte bine o legătură […]
 

Sapanac in saramura

  Cureţi frunzele de spanac de nervuri şi le speli bine în mai multe ape. Le laşi să se scurgă şi le opăreşti în apă sărată (timp de 1-2 minute). Strecori, aşezi în borcane şi torni deasupra apa în care le-ai opărit. Dacă nu este suficientă, completezi cu apă cu sare fiartă şi răcită. In […]

Drob de pui cu ciuperci

  Ingrediente: 300 gr ficatei de pui 1 cutie  1 borcan de ciuperci 2 legaturi de ceapa verde 1 legatura marar 1 legatura patrunjel 50 gr unt sare piper 6 oua   Mod de preparare: Untul se topeste intr-o tigaie si se adauga ficatul taiat marunt. Se prajeste 5 minute si se adauga verdeata maruntita […]
 

Dovlecel pane cu smantana

  Ingrediente: 2- 4 dovlecei mici 2 oua sare piper faina smantana   Mod de preparare: Se curata dovleceii de coaja, se spala, dupa care se taie rondele. Se sareaza si se pipereaza putin, dupa care se lasa 5 min sa se patrunda. Separat se bat ouale. Dovlecii se dau prin faina si ou si […]
 

Prajitura cu mirodenii si visine

  Ingrediente: 2 ouă 1 cană za­hăr 1/2 cană ulei 1/2 cană lapte 2 căni făină 1 praf de copt sare mirodenii 1 cană (250 g) de vişine   Mod de preparare: Amesteci toate ingredi­entele sus-menţionate, mai puţin fruc­tele. Torni în tava mare de aragaz, unsă şi tapetată cu făina. Deasupra aşezi vişinele. Dai tava […]

Pipet de pui cu dovlecei

  Ingrediente: 4 dovlecei 2 bucăţi piept de pui condimentate  2 legături ceapă 3 roşii mărar pătrunjel   Mod de preparare: Toci ceapa şi o pui la călit. Dovleceii îi tai în bucăţi potri­vite şi îi căleşti separat. Când ceapa s-a călit, adaugi pieptul de pui tăiat în bucăţi micuţe (fără os), adaugi şi dovleceii […]
 

Spaghete cu spanac

  Ingrediente: 1 pachet spaghete de 400 sau 500 g 2-3 linguri de ulei 4- 5 căţei de usturoi 250 ml bulion (sau 2-3 linguri pastă tomate) condimente (sare, piper, boia, cimbru) 500 g spanac 1 lingură făină   Mod de preparare: Fierbi spaghetele în apă cu sare. Separat fierbi spa­nacul şi îl toci mărunt. […]

Friptura de porc cu sos de bulion si vin

  Ingrediente: 1 kg. carne de porc cu putina slanina ulei vin rosu catei de usturoi 4 cutiute de bulion din comert sau suc de rosii sare piper dupa gust   Mod de preparare: Se taie felii potrivite carnea de porc si se asaza intr-o tava, care in prealabil a fost unsa cu undelemn. Se […]
 

Coltunasi cu carne de vitel

O reteta de coltunasi cu carne de vitel din: oua, faina, gris, untdelemn, vitel, ceapa, piper, faina, sare, suc de rosii, ceapa, marar si telina. Ingrediente: Aluatul: 2 oua 150 g faina 50 g gris 30 ml untdelemn Tocatura: 200 g vitel 50 g ceapa 2 linguri untdelemn un ou un varf de cutit de […]

Chisca

  Ingrediente: mat de chisca (intestinul gros de la porc) se gaseste in comert carne de porc macra 500 gr. 1 ceasca orez 4 cepe mari sare piper 1 cescuta ulei un pic de verdeata verde sau uscata(marar, patrunjel)   Mod de preparare: Se taie ceapa marunt se caleste in ulei. Se adauga orezul si […]
 

Salata de toamna

  Ingrediente: 250 g sfeclă roşie 1 conopidă mică 1 lămâie 2 cartofi, 1/2 ţelină 1 morcov 1 ceapă 2-3 roşii 1 ou 1 legătură pătrunjel 4 linguri ulei 1 dovlecel sare   Mod de preparare: Fierbi sfecla, conopida, cartofii şi dovlecelul, le tai şi le amesteci pe fiecare sepa­rat cu sos vinegretă (2 linguri […]

Bors de legume cu galuste

  Ingrediente: 1 morcov 1 rădăcină pătrunjel 1 rădăcină păstârnac 1 ţelină mică 200 ml ulei 2 cepe 4- 5 linguri făină 1 l borş boia de ardei pătrunjel verde şi piper   Mod de preparare: Toci zarzavaturile şi le pui la fiert împreună cu o ceapă. Toci şi ceapa rămasă, o căleşti în ulei […]
 

Salata de gogonele

  Iei 10-12 gogonele potrivite, le speli şi le rupi codiţele. Le pui într-o cratiţă şi le acoperi cu apă. Le dai în fiert până se înmoaie. Le scoţi din apă şi le răceşti. Toci mărunt 1-2 cepe. Decojeşti gogonelele şi le toci şi pe ele mărunt. Amesteci totul şi adaugi sare şi ulei după […]

Sarmalute in frunze de stevie cu smantana

  Ingrediente: 2 piepţi de pasăre mai mari 6 cepe 1 ceşcuţă orez sare piper 1 linguriţă condimente 1 lingură bulion   Mod de preparare: Speli pieptul, scoţi oasele şi-l laşi la scurs 1/2 oră, după care îl toci prin maşina de tocat carne. Cureţi ceapa şi o treci şi pe ea prin maşina de […]
 

Tocana

O reteta de tocana din: carne de porc, vitel sau berbec, grasime, ceapa, faina, cartofi, bulion, ardei grasi, sare si vin. Ingrediente: 600 gr. carne 2 linguri grasime 10-15 cepe 1 virf de cutit faina 3 cartofi 2 linguri bulion sau 7-8 rosii 2-3 ardei grasi sare 1 lingura vin   Mod de preparare: Se […]

Tochitura

  Ingrediente: un piept de pui 300 g ficatei de pui 300g pulpa de porc o cutie ciuperci intregi o ceapa potrivita 4 catei de usturoi 2 rosi sau o cutie mica de bulion patrunjel piper sare dupa gust   Mod de preparare: Se ia ceapa care se taie fidelute si se caleste, usturoiul se […]
 

Piftie de porc

  Ingrediente: picioarele urechile 1/2 kg carne macra 5 l apa sare catei de usturoi   Mod de preparare: Carnea cea mai potrivita pentru piftie sunt picioarele, de la genunchi in jos, si urechile. Se curata bine picioarele, se oparesc cu apa clocotita, apoi se spala cu 2-3 ape reci. Se pun la fiert 4 […]

Usturoi marinat

  Alegi usturoiul tanar cu tulpina fragedă si cu căţei care nu sunt dezvoltaţi complet. Ii cureţi de mustăţi şi de câteva frunze şi-l speli în mai multe apereci. Tulpinile le tai în lungime de un deget, le aşezi împreună cu frunzele într-o strecurătoare şi le opăreşti cu apă fiartă şi sărată după gust. Pui […]
 

Zacusa de telina

  Ingrediente: 4 ţeline mari 12 gogoşari 12 ardei capia 1/2 kg ceapă 1/2 l ulei 400 g bulion 250 ml oţet 200 g zahăr frunze de ţelina   Mod de preparare: Dai prin maşina de tocat ţeli­nă, gogoşarii, ardeii capia şi ceapa. Pui în oală cu uleiul, bulionul şi zahărul dizolvat în oţet. Le […]

Chiftele din carne de pasare

  Ingrediente: 300 g carne de pui 100 g miez de pâine 50 g ceapă jumătate legătură verdeaţă (mărar, pătrunjel) 1 ou ulei pentru prăjit sare şi piper   Mod de preparare: Carnea de pasăre o treci prin maşină şi o amesteci cu ceapa tăiata mărunt şi călită, pâinea înmuiată în apă rece şi scursă […]
 

Ciorba de castofi cu sos

  Ingrediente: 700-800 g cartofi vechi sau noi o ceapa 25 g faina 3 linguri untdelemn bors zeama de castraveti zeama sau sare de lamiie boia sau pasta de ardei tarhon leustean patrunjel sare 100 ml smintina   Mod de preparare: In circa 1-1/2 -2 l apa (simpla sau in care au fiert oase proaspete […]

Piure de urzici cu leurda

Opăreşti urzicile şi separat leurda. Le tai mărunt şi le amesteci. Intr-o tigaie pui 2 linguri de ulei să se incingă, adaugi 2 linguri de făină să se rumenească puţin şi le stingi cu lapte, amestcând să nu se formeze cocoloaşe. Când laptele e încorporat adaugi urzicile şi leurda, sare, piper şi 2 căţei de […]
 

Perisoare cu smantana

  Ingrediente: Perisoarele: circa 1/4 kg piept de pasare 50 g franzela un ou sau 1-2 albusuri 50 g ceapa 25 g faina untdelemn sare Sosul: 30-50 g untdelemn o lingurita de ceapa rasa 25 g faina 15-20 ml zeama de lamiie 100 ml smantana marar sare   Mod de preparare: Carnea se trece de […]

Papricas ardelenesc de pui

  Ingrediente: un pui o legatura patrunjel o ceapa boia piper sare 1/4 kg. smintina o lingura faina   Mod de preparare: Se pune ceapa la prajit, de preferinta in untura de porc (o lingura). Cind devine albicioasa, se adauga boia si 1/2 legatura din patrunjelul spalat si taiat. Se pune puiul, transat bucati si […]
 

Ficatei de pasare cu usturoi

  Ingrediente: o caserola de ficatei de pasare (cam 700gr) 10 catei de usturoi jumatate legatura patrunjel ulei apa   Mod de preparare: Ficateii se pun pe foc in aprox. 4 linguri ulei. Dupa cam 2 min se adauga apa cat sa-i cuprinda, putina sare sau condimente + 5 catei de usturoi dati prin razatoare […]

Fasole cu afumaturi

  Ingrediente: 1 kg. fasole alba (se poate si pestrita) 6 cepe mari 1/2 kg. ulei carne afumata (dupa preferinta) o lingurita bulion una-doua foi de dafin patrunjel   Mod de preparare: Fasolea se fierbe in trei ape. Ceapa se toaca marunt si se adauga dupa ce fasolea este aproape fiarta, dar fara a pune […]

Tarta cu visine

    Ingrediente: Aluatul: 200 g zahăr 300 g făină 100 ml ulei 2 ouă 1/2 plic praf de copt 2 linguriţe esenţă de vanlie 100 ml lapte Umplutura: 200 g zahăr 1 kg vişine 3 pachete zafăr vanilat   Mod de preparare: Freci spumă gălbenuşurile cu zahărul şi uleiul şi adaugi praful de copt […]
 

Ciorba de sfecla cu patrunjel si leustean

  Ingrediente: 1/2 sfecla morcov patrunjel ceapa (apoximativ 200 g) un cartof de marime mijlocie 2-3 linguri untdelemn leustean patrunjel sare   Mod de preparare: Zarzavatul si ceapa, rase prin razatoarea cu gauri mari, se calesc in untdelemn 2 minute, adauginduse apoi circa 1-1/2 l apa fierbinte. Se fierbe 30 minute. Sfecla curatata si rasa […]

Ciorba de varza alba cu ciolan afumat si sos

Ingrediente: 1/2 kg ciolan de porc afumat o varza de circa 6-700 g o ceapa mijlocie 1 kg rosii o lingurita cu varf faina 2 linguri untdelemn 100 ml smintina cimbru marar sare Mod de preparare: Carnea se pune la foc in 3 l apa rece.Dupa 1-1/2 ora, se adauga varza taiata in felii subtiri, […]
 

Spanac cu maioneza

  Ingrediente: 1 kg spanac 300 g maioneză 100 ml smântână 100 g brânză telemea   Mod de preparare: Cureţi spanacul de codiţe, îl speli bine în apă multă pentru a se curăţa de nisip şi pământ. Astfel curăţat şi spălat, fierbi spanacul 20 de minute în 200 ml apă clocotită împreună cu olinguriţă condimente […]

Drob de miel in prapur

  Ingrediente: 1 kg maruntaie de miel 500 g ficat de miel un prapur 150 g ceapa 4 oua 100 g faina 150 g untura verdeata piper sare   Mod de preparare: Maruntaiele se oparesc, se spala si se pun la fiert cu apa si sare. Cind au fiert, se lasa sa se raceasca si […]
 

Cartofi noi inabusiti

  Ingrediente: 1 kg cartofi noi 1 lingură unt (sau untură) puţină apă sau zeamă de carne dintr-un cub de con­centrat sare şi piper, după gust   Mod de preparare: Intr-o oală de circa 2 l pui apă cu sare la fiert şi până dă în clocot razi cartofii, îi pui maximum 5 minute în […]

Parfe de capsune

    Ingrediente: 1/2 kg căpşune 500 g zahăr pudră 500 g frişcă   Mod de preparare: Zdrobeşti căpşunele şi le mixezi până la obţirerea unui piure omogen. Amesteci cu zahărul şi apoi, uşor, cu frişca. Torni în tăviţe şi le introduci în congelator pentru 6-8 ore. Parfe de capsune   Pofta buna!
 

Desert din branza de vaci cu fructe de padure

  Ingrediente: 250 g brânză de vaci proaspătă 250 g fructe căpşune, vişine, zmeură – (piure) 100-150 g zahăr 200 ml frişcă   Mod de preparare: Freci bine brânza împreună cu fructele până se omogenizează, apoi torni compoziţia în cupe de sticlă pe care le dai la rece pentru 2-3 ore. Când serveşti, ornezi cu […]

Sote de cartofi noi cu antricoate de miel la cuptor

  Ingrediente: 10 antricoate de mil sau 6 de berbecut 1 kg de cartofi noi marunti 2-3 rosii roşii (sau 250 ml suc) 1 ardei gras 2 cepe mijlocii sare  piper ulei 4 căţei de usturoi frunze de mentă proaspătă busuioc verde 100 ml vin alb sec   Mod de preparare: Speli antricoatele şi le […]
 

Cartofi noi cu smantana

  Ingrediente: 1 kg cartofi 200 g smântână sare şi piper, după gust pătrunjel   Mod de preparare: Cureţi cartofii şi îi pui la fiert întregi în apă cu sare. După ce s-au fiert, îi scurgi bine de apă şi îi tai cubuleţe sau rondele cât sunt calzi. Ii aşezi într-un castron, torni smântână peste […]

Dovlecei la cuptor cu marar si cimbru

  Ingrediente: 12 dovlecei 1 kg roşii 1 ardei gras 3 căţei de usturoi ulei mărar cimbru sare piper   Mod de preparare: Tai felii dovleceii ne­curăţaţi de coajă şi îi pui în cratiţă. Deasupra aşezi roşiile tăiate felii şi ardeiul tăiat fideluţă. Zdrobeşti ustu­roiul împreună cu o jumătate de lin­guriţă de sare şi-l pui […]
 

Chiftele marinate

  Ingrediente: 1/4 carne 50 g franzela 50 g ceapa 3 catei usturoi 250 ml suc de rosii o foaie de dafin faina untdelemn marar piper ienibahar sare   Mod de preparare: Carnea slaba de porc sau, daca este mai grasa amestecata cu carne de vitel sau piept de pui, se trece de 2 ori […]

Cum se prepara Cocktail Miss Collins (video)

  Ingrediente: 6 raspberries 50 ml vodka 50 ml peach purée some ice cubes some guava juice 1 cocktail shaker 1 tall glass 1 cocktail stick 1 50 ml shot measure 1 measuring jug some measuring spoons 1 bar spoon   Cum se prepara Cocktail Miss Collins
 

Carnati preparati in casa

  Ingrediente: carne de porc de la gat pulpele din fata alte bucati sare piper coriandru enibahar usturoi supa de carne mate de porc   Mate de porc: Se da carnea prin masina, se pune intr-un vas mare sau intr-un lighneas. Se adauga sare, piper, coriandru pisat, enibahar si zeama strecurata de la un mujdei […]

Sarmalute in frunze de stevie umplute cu carne de pasare si branza de vaci

  Dezosezi un pui (sau numai un piept de pui, depinde ce ai) şi toci carnea. îi adaugi ceapă verde călită puţin în ulei cu orez. Adaugi în compoziţie şi brânză de vaci foarte bine scursă şi puţin unt proaspăt. Potriveşti de sare şi piper şi înfăşori sarmalele. Ai grijă că frunzele de ştevie trebuie […]
 

Spanac cu cartofi si ceapa

  Ingrediente: 1/2 kg spanac smântână făină ulei 1 linguriţă zahăr 1 kg de cartofi 1 ceapă mare ouă după preferinţă sare   Mod de preparare: Speli şi cureţi spanacul, îl fierbi în apă sărată şi-l strecori. Pregăteşti un rântaş uşor din smântână, făină şi ulei. Peste acest rântaş pui spa­nacul strecurat şi amesteci mereu […]
Ciorba_de_loboda_rosie_si_stevie

Ciorba de loboda rosie si stevie

Ciorba de loboda rosie si stevie din: loboda rosie, stevie, ceapa, orez, morcovi, cartofi, leustean, ulei si condimente. Ingrediente: 10 legături de lobodă roşie 1 legătură de ştevie 1 ceapă mijlocie 1 mână de orez (circa 100 g) 2 morcovi 1 cartof mare 1 legătură leuştean ulei condimente   Mod de preparare: Dai pe răzătoarea […]
 

Babic

  Ingrediente: 10 kg pulpa de vitel dezosata 10 kg pulpa de porc degresata si dezosata 20 linguri boia dulce 5-10 boia iute sare intestin subtire de manzat Mod de preparare: Pulpa de de vita si in aceiasi cantitate pulpa de porc degresata. Unii incearca sa puna si carne de oaie sau de cal dar […]

Rulada cu branza de vaci si smantana

  Ingrediente: 400 g făină 1 praf de copt 50 g zahăr 100 g margarină 2 găl­benuşuri 2-3 linguri smântână Umplutura: 400 g brânză de vaci 150 g zahăr 50 g margarină 1 praf de vanilie 150 g cartofi fierţi în coajă 3 ouă coaja de la o lămâie răzuită 1 ou pentru uns deasupra […]
 

Salata de ciuperci cu ceapa

  Ingrediente: 1 kg ciuperci 3 cepe 4 linguri ulei 2 linguri oţet (preferabil de mere) sare eventual piper   Mod de preparare: Fierbi ciupercile 20 de minute în apă cu puţină sare. Când se răcesc, le tai felii, amestecându-le cu ceapa tăiată solzişori şi cu sosul format din ulei, oţet, sare şi piper. O […]

Dulceata de rosii coapte

  Ingrediente: 3 kg de roşii coapte 1 kg zahăr 2 pliculeţe de vanilie 1 esenţă de rom   Mod de preparare: Cureţi rosiile de seminţe şi le tai în patru. Dacă foloseşti alte tipuri de roşii, le cureţi şi de coajă şi le dai în fiert. Apoi le laşi să se scurgă.Pui zahărul în […]
 

Placinta cu legume si nucsoara

  Ingrediente: 2 cepe 3 morcovi mai mari 1/4 varză 1 cutie ciuperci 2 ouă piper nucşoară 1 legă­tură mărar tocat 1 pachet foi de plăcintă   Mod de preparare: Razi ceapa şi morcovii, tai varza fideluţă, o laşi cu puţină sare şi apoi o storci. Căleşti ceapa, morcovii, varza şi ciupercile în ulei până […]

Stufat ca preparat de baza

  Ingrediente: 6-7 legături usturoi verde 8-9 legături ceapă verde 1 legătură pătrunjel 50 ml ulei 2 linguri făină 1 lingură pastă de roşii sare apă sau înlocuitor (supă limpede, zeama ciupercuţelor etc.)   Mod de preparare: Ceapa şi usturoiul le tai bucăţi de 3 cm, inclusiv frunzele, şi le căleşti uşor. Adaugi pasta de […]
 

Ardei umpluti cu carne

  Ingrediente: 6-8 ardei de marime mijlocie 1/2 kg rosii patrunjel o frunza de telina 400 g carne de porc 60-100 g orez sare piper 100-200 ml smantana sare de lamaie otet ceapa marar suc de rosii boia   Mod de preparare: Ardeii se curata de seminte, se spala, se scurg de apa. Carnea se […]

Sos verde de spanac

    Ingrediente: 200 g spanac 1 ceaşcă maio­neză sare facultativ usturoi   Mod de preparare: Fierbi spanacul, îl treci prin maşina de tocat şi îl laşi la scurs în sită. Când se răceşte şi este bine scurs îl amesteci cu o ceaşcă de maioneză şi potriveşti de sare. După gust, poţi pune usturoi. Cei […]
 

Rulada de cotlet cu pasta de mici

  Ingrediente: cotlet dezosat pasta de mici vin alb sec usturoi piper   Mod de preparare: Se taie din cotlet suvite de 4-5 mm grosime si lungi de 15-20 cm, care sa aibe si putina grasime, foarte subtire cel mult 2 mm. Se pune la bait facut din vin alb sec 150 ml, 5-6 catei […]

Purcel de lapte

  Mod de preparare: Oparesti purcelul si-l cureti cu faina de porumb sau, mai bine, cu sacaz, asa cum se curata capul de vitel sau de porc, pina cind devine alb cum e coala de hirtie. Il sarezi. Daca-l pui la tava, aseaza mai intii pe fundul tavii mici betisoare, improvizind astfel un gratar, ca […]
 

Ciorba de stevie

    Ingrediente: 500 g ştevie 1 l apă 1 l borş 1 legătură de ceapă puţin ulei 1 lingură făină 3 linguri orez 2 cartofi noi mai mari   Mod de preparare: Speli foarte bine ştevia şi o tai mărunt. O pui să fiarbă în apă cu puţină sare. Intre timp, rumeneşti ceapa tăiată […]

Salata de varza cu cartofi si sunculita

Ingrediente: 400 g cartofi fierţi 2 mere 3 tulpini de ţelină 300 g varză murată 150 g şuncă presată 2 linguri oţet de mere 6 linguri de ulei sare piper (după gust) Mod de preparare: Cureţi cartofii de coajă şi îi tai cubuleţe. Merele le cureţi de coajă şi le tai în felii sub­ţiri pe […]
 

Ciorba de potroace cu zeama de varza si leustean

Ingrediente: maruntaiele, aripile si o parte din spinarea unei pasari 2-3 oase de vaca 1 bucata morcov 1/2 buc. radacina de patrunjel 1/2 buc. pastirnac 1/2 buc. telina 2 linguri orez 1 l zeama de varza o legatura leustean sare 1/2 l apa Mod de preparare: Se spala bine oasele si se aseaza intr-o oala […]

Pui pe sticla

  Ingrediente: un pui intreg de aprox. 1 kg condimente piper, sau alte condimente 1/2 l apa   Mod de preparare: Dupa ce se dezgheata puiul si se spala bine si in interior (aveti grija sa nu mai ramana nimic inauntru), se condimenteaza cu verdeata, piper si eventual alte condimente. Separat, se umple o sticla […]

Sufleu din dovlecei

  Ingrediente: 3 dovlecei potrivit de mari 3 ouă 100 g smântână groasă 100 g caşcaval ras unt sare piper   Mod de preparare: Cureţi dovleceii şi îi tai roidele, după care îi pui la fiert în apă cu puţină sare circa 15 minute (la foc moale). După fierbere îi laşi să se scurge. Ungi […]

Friptura inabusita condimentata

  Ingrediente: 1 kg de carne de porc 4-5 catei de usturoi o ceapa potrivita 150 ml suc de rosii 250 ml vin rosu sau bere un paharel de tuica (optional) sare piper oregano cimbrisor busuioc boia un varf de cutit de mustar Delikat 30 g. margarina sau unt   Mod de preparare Se taie […]
 

Orez cu spanac si nuca

  Ingrediente: 30 g margarină (unt) 350 g orez 1 ceapă 850 ml supă fierbinte de pasăre 60 g nucă 300 g spanac 60 g caşcaval sare piper condimente după gust   Mod de preparare: Tai ceapa mărunt şi o pui într-o cratiţă în unt topit, în acelaşi timp cu orezul. Laşi la foc potolit, […]

Antricot de vitel in staniol

  Ingrediente: 4 antricoate de vitel cu os ulei sare piper condimente pentru friptura de vitel folie de aluminiu   Mod de preparare: Se spala antricoatele. Se ung cu ulei, se dau cu sare si piper si condimente dupa gust. Se impatureste fiecare antricot in folie de aluminiu si se pune in tava de la […]
 

Supa de visine

  Ingrediente: 1 kg vişine zahăr sare 1 l supă de carne limpede   Mod de preparare: Storci vişinele fără sâm­buri şi obţii astfel un suc pe care-l strecori. Il adaugi la supa de carne, care trebuie să fie limpede. Potriveşti de sare şi zahăr după gust şi mai laşi să dea câteva clocote. Poţi […]
 

Supa de rosii cu omleta

  Ingrediente: 250 g roşii 1 ceapă mică 1/2 ou 10 ml smântână ulei pentru omletă verdeaţă   Mod de preparare: Ceapa şi roşiile, spălate şi tăiate, le pui la fiert împre­ună. După ce au fiert, adaugi aproximativ 150 ml supă de zarzavat (sau de carne). Laşi să clocotească totul de câteva ori. Separat baţi […]

Jeleu de lamaie cu zaharina

  Ingrediente: 25 g lămâi 3 g gelatină 150 ml apă zaharină după gust   Mod de preparare: Fierbi apa, o dai la o parte, adaug coaja de lămâie şi acoperi vasul, lăsând aşa 5-6 minute, să pătrundă aroma lămâii în apă. Adaugi zeama de la lămâie şi gelatina. Atenţie, cantitatea de apă şi de […]
 

Zacusca dietetica de gogonele

Zacusca dietetica de gogonele din: gogonele, ulei, ceapa, ardei capia, usturoi, morcovi, rosii, sare, piper, foia de dafin, patrunjel. Ingrediente: 2,5 kg gogonele 0,7 l ulei 1 kg ceapă 2,5 kg ardei capia 2 căpăţâni usturoi 1 kg morcovi 1,5 kg roşii făcute suc sare piper foi de dafin şi pătrunjel, după gust   Mod […]

Rosii umplute cu salata de vinete

  Coci vinetele şi le prepari salată după cum obişnuieşti, numai că adaugi şi puţină maioneză. Le va da un gust mult mai fin. Scobeşti roşiile, le laşi să se scurgă şi apoi le umpli cu salata. Din ardei gras tai fâşiuţe care vor constitui „mânerul" coşului, care trebuie să fie plin şi cu verdeaţă. […]
 

Sos remoulade

  Ingrediente: 300 g maioneză 100 g castraveţi muraţi 2 ouă 1 legătură tarhon 1 legătura pătrunjel 25 g muştar 25 ml oţet piper sare   Mod de preparare: Castraveţii îi cureţi de coajă, seminţe şi îi toci mărunt. Ouăle le fierbi, le cureţi şi le toci mărunt. Tarhonul îl opăreşti şi îl tai mărunt […]

Desert cu piersici

    Ingrediente: 2 pahare piersici fără sâmburi, curăţate şi foarte bine coapte 2 pahare frişcă bătută 1 ou 3 pahare lapte zahăr după gust   Mod de preparare: Treci piersicile printr-o sită. In piureul de piersici adaugi frişca, oul bătut bine cu furculiţa sau cu mixerul, laptele şi zahărul. Amesteci totul foarte bine şi […]
 

Placinta cu cartofi, iaurt masline

  Ingrediente: 150 g iaurt 300 g cartofi fierţi în coajă şi curăţaţi 350 g făină, un pacheţel drojdie uscata 1 lin­guriţă zahăr sare condimente 1 ou 60 g măsline negre fără sâmburi bulion o lingură ulei piper, încă puţină făină pentru presărat peste aluat   Mod de preparare: Incălzeşti iaurtul, îl ames­teci cu cartofii […]

Prajitura cu struguri

  Ingrediente: 6 buă 13 linguri de făină 13 linguri zahăr 1 kg struguri 1 plic praf de copt   Mod de preparare: Baţi ouăle împreună cu zahărul, adaugi praful de copt dizolvat în puţină zeamă de lămâie sau în lapte, apoi pui făina. Omogenizezi bine compoziţia şi o torni în tava bine unsă, iar […]
 

Ciorba de tarhon cu carne de pasare sau vita

  Ingrediente: maruntaie de pasare sau piept de vita morcov patrunjel telina o ceapa mijlocie 20 g orez un galbenus 100 ml smintina sau iaurt 2 linguri de untdelemn bors zeama sau sare de lamiie tarhon sare   Mod de preparare: Carnea, taiata in bucatele, se pune la fiert in 2-3 l apa rece. Zarzavatul […]
 

Placinta cu prune

  Ingrediente: 600 g făină 225 g margarină 150 ml lapte 300 g zahăr 6 ouă 1 pachet praf de copt 1 kg prune 100 g zahăr pudră   Mod de preparare: Amesteci gălbenuşurile cu zahăr, pui făina proaspăt cernută împreună cu praful de copt, apoi laptele. Amesteci totul foarte bine şi la sfârşit pui […]

Piure de prunde cu ciocolata si fructe

  Ingrediente: 500 g prune 300 frişcă obţinută din smântână ciocolată rasă pe răză­toarea cu ochiuri mari   Mod de preparare: Treci prin sită prunele foarte coapte, curăţate de coajă şi sâmburi, apoi pui piureul obţinut în pahare înalte, între straturi alternative de ciocolată rasă şi frişcă. La sfârşit decorezi fiecare pahar frumos, cu frişcă […]
 

Rulouri de morcovi

  Cureti 4 morcovi grosi si ii fierbi 20 de minute în apă cu sare. Ii scurgi, îi tai în două transversal şi îi scobeşti cu dispo­zitivul pentru scos sâmburii din măr. Miezul îl amesteci cu o ţelină medie dată pe răzătoarea mică şi legi totul cu 100 g maioneză condimentată cu piper, sare, un […]

Carnaciori crocanti cu branza

  Ingrediente: 4 cârnaţi proaspeţi sau afu­maţi (de preferat afumaţi, că se taie mai bine) 50 g brânză 8 felii costiţă sau bacon o lingură de muâar   Mod de preparare: Tai cârnăciorii în două pe lungime sau îi crestezi transversal la distanţă de 4-5 cm. Aşezi feliuţe de brânză între crestături sau pe toată […]
 

Pui inabusit cu frunze de dafin

  Ingrediente: 1 pui de circa 1,5 kg sare piper 200 g slăninuţă 5 frunze dafin 2 linguri untură 250 m vin alb sec 6 linguri smântână 2 linguri pătrunjel tocat câteva fire de pătrunjel pentru ornat şi dafin   Mod de preparare: Speli puiul, îl ştergi, îl tai pe jumătate, îl sărezi şi-l prăjeşti […]

Salata de peste cu cimbru si lamaie

Ingrediente: 7-8 crapi cât palma o lămâie 5-6 căţei de usturoi 1 crenguţă de cimbru piper măcinat pătrunjel verde condimente Mod de preparare: Peştele curăţat îl pui cu sare să stea 15 minute, apoi îl rumeneşti pe ambele părţi în ulei încins. Intr-o cratiţă întinsă îl aşezi pe fund, iar în alt vas clo­coteşti 500 […]
 

Bors de hribi cu varza acra

  Ingrediente: 100 grame hribi uscati 1 litru apa 1/2 l bors 500 grame varza acra 1 buc. ceapa 2 linguri faina 2 linguri ulei sare verdeata   Mod de preparare: Se taie varza fin, se presara cu faina si se prajeste. Se fierb hribii, se scot din zeama, se taie marunt, se pun peste […]

Pogacele si covrigei din branza

  Ingrediente: 500 g făină 500 g brânză de vaci 1 ou 250 g margarină 1 praf de copt 1 lingură de sare 3-4 lin­guri de smântână 1 ou deasupra   Mod de preparare: Brânza de vaci o treci prin sită, adaugi făina ameste­cată cu praful de copt, oul, margarina, sarea, iar la urmă 2-3 […]
 

Ciorba de cartofi cu tarhon

  Ingrediente: 500-600 g cartofi morcov patrunjel telina o ceapa de marime mijlocie 3 linguri de untdelemn bors zeama de castraveti suc de rosii zeama de castraveti suc de rosi zeama sau sare de lamiie sau otet leustean tarhon patrunjel telina   Mod de preparare: Zarzavatul si ceapa, rase prin razatoarea cu gauri mari, se […]

Salata de pepene galben cu sunca

Scoţi seminţele dintr-un pepene galben ce 1 kg. Tai cuburi miezul, 100 g şuncă, 100 g caşcaval, 250 g mere, 2 ouă fierte, amesteci toate şi adaugi 50 g nuci curăţate. Faci un sos din 150 g maioneză, 100 ml smântână, sare, pe care îl torni peste ingrediente şi dai totul la frigder. Inainte de […]
 

Coltunasi cu ciuperci

  Aluat: Amesteci bine 1 pahar cu apă, 100 g margarina, puţină sare şi făină cît cuprinde – amesteci totul bine până obţii un aluat moale. Umplutură: Tai mărunt ciupercile şi le căleşti împreună cu o ceapă tăiată mărunt. Adaugi sare, piper şi condimente după gust. Intinzi foaia din aluat, o tai dreptunghiuri pe cae […]
 

Crema la pahare cu frisca

  Ingrediente: 3 căni cu lapte rece 6 linguri făină 6 linguri zahăr 3 linguri cacao 50 g unt stafide nuci tăiate vişine din vişinată puţină esenţă de rom sau de migdale   Mod de preparare: Intr-o cratiţă amesteci făina, zahărul, cacao şi peste toate acestea torni laptele puţin câte puţin, amestecând ca să nu […]

Ciorba de loboda

  Ingrediente: 1/2 kg loboda 1/2 l bors zeama sau sare de lamiie, sau otet o ceapa mica un virf de cutit de piper 4-5 catei de usturoi leustean un galbenus 100 ml smintina sau iaurt sare   Mod de preparare: Loboda se spala, fara sa se rupa frunzele, in 2-3 ape, apoi se rup […]
 

Ciorba de peste dreasa

  Ingrediente: 1,5 kg, peste 150 gr. morcovi 250 gr. ceapa 100 gr. albitura 400 gr. cartofi rosii 300 gr. smintina sau iaurt 3 oua 2 legaturi verdeata 100 ml ulei lamiie si sare dupa gust   Mod de preparare: Morcovii, ceapa si albitura se curata, se spala, se taie julien si se calesc in […]

Spuma de mere

  Ingrediente: 300 g mere 1 albuş 40 g zahăr 1 vârf de cuţit zahăr vanilat   Mod de preparare: Speli merele, le aşezi într-o tavă cu puţină apă şi le dai la cuptor. După ce s-au copt scoţi miezul cu o linguriţă şi le treci prin sită. Adaugi albuşul bătut spumă şi zahărul, apoi […]

Prajitura nemteasca

  Ingrediente: 5 ouă 250 zahăr 200 g făină   Mod de preparare: Faci un pandişpan, pe care-l coci în tava unsă cu unt sau margarină. După ce s-a răcit îl tai în două. Partea.de deasupra o fărâmiţezi într-un castron şi o stropeşti cu rom. Separat faci o cremă din 200 g unt bine fre­cat, […]

Salata musceleana

Ingrediente: 300 g cartofi 300 g sfeclă roşie 200 g ardei gras 200 g morcovi 300 g conopidă 300 g castraveţi 250 ml sos vinegretă Mod de preparare: Fierbi cartofii şi sfecla în coajă, le cureţi şi le tai rondele pe care le aşezi în straturi alternative cu bucheţele de conopidă fiartă, morcovi fierţi şi […]
 

Salata de vinete cu maioneza

Ingrediente: 2 kg vinete 2 ouă ulei ardei graşi (roşii) sare Mod de preparare: Coci vinetele, le cureţi, le laşi să se scurgă. Le toci mărunt cu un tocă­tor de lemn. Pregăteşti maioneza cu ajutoul mixerului dintr-un gălbenuş fiert şi unul crud, adaugi ulei şi puţină zeamă de lămâie. Peste vinetele tocate mărunt adaugi maioneza, […]

Sos de castraveti cu mustar si marar

  Ingrediente: 250 g castraveţi 5 ml ulei muştar sare bulion de carne   Mod de preparare: Cureţi castraveţii, îi dai prin râzătoare şi îi înăbuşi în sucul lor propriu 10 minute. Adaugi apoi bulionul de carne (supa rezultată după ce fierbi bine carne de pui sau vită) şi mai fierbi 20 de minute, până […]
 

Salata de migdale, mere si curmale

Ingrediente: 2 mere ionatane curăţate de coajă şi cotor 125 g curmale proaspete fără sâmburi, tăiate pe jumătate 1 ardei gras roşu curăţat şi tocat mărunt un fir de ţelină tocat mărunt 50 g migdale prăjite Pentru sos: 60 ml iaurt degresat 1 lin­guriţă zeamă de lămâie 1 linguriţă miere sare piper după gust Mod […]

Toci

  Ingrediente: 2 kg de cartofi un praf de sare 1 ou o lingura de faina unt   Mod de preparare: Se iau cartofii, se curata si se rad pe razatoarea cu dintii cei mai mici (trebuie sa devina o pasta). Se pune sarea, faina, oul si se amesteca bine. Se toarna pasta intr-o tava […]
 

Musaca de cartofi cu branza de vaci sau de oaie

  Fierbi cam 1 kg de cartofi şi îi cureţi de coajă. Intre timp pregăteşti tava. Pui un strat bun ulei, să nu se prindă. Primul strat este de cartofi. Dai cartofii prin răzătoarea mare şi îi aşezi bine în tavă (se apasa) cu furculiţa sau lingura de lemn ca să se aşeze bine în […]

Ciorba de burta cu mujdei de usturoi

  Ingrediente: 2 kg de burtă de vaca 3 litri de apa 1 kg de picioare de vaca 150 grame de morcovi 150 grame de ceapa 100 grame de telina 50 grame de usturoi 2 grame de piper negru boabe 500 grame de iaurt sau de smantana 3 oua 50 grame de faina 100 ml […]
 

Pogaci cu jumari de porc

  Ingrediente: 20 gr drojdie 500 gr faina 250 ml lapte 2 oua 250 gr jumari 1 lingurita sare   Mod de preparare: Se face un aluat ca pentru paine: se dizolva drojdia în putin lapte caldut. Se amesteca faina, ouale batute, laptele, drojdia dizolvata. Se framanta putin ,ca painea si se lasa la crescut […]

Bors cu perisoare de peste (crap)

  Ingrediente: 1 kg peste(crap) 2 cepe 2 morcovi 2 ardei grasi (pot fi si congelati) 2 linguri de orez 1 felie de franzela 1 ou 1 lingura pasta de tomate ulei sare piper patrunjel 1-2 l de bors (dupa gust)   Mod de preparare: Pestele se spala, se curata, se taie capul si se […]
 

Friganele

  Ingrediente: 4 felii de piine 2 oua 2 cani de lapte 50 gr unt Mod de preparare: Se pune intr-un castron laptele si in alt castron se pun ouale batute. Feliile de piine se inmoaie in lapte, se dau prin oul batut si se pun intr-o tigaie cu untul la prajit, pina se rumenesc. […]

Alivenci moldovenesti

  Ingrediente: 1 l lapte 300 g malai grisat 1/2 kg branza de vaci 1/4 l smantana 100 g unt 50 g faina 4-5 oua o lingurita cu varf sare   Mod de preparare: Intr-un lighenas sau ceaun de 3 l se pun laptele, untul, sarea si se fierbe (fara a afuma laptele). La primul […]
 

Varzari moldovenesti

  Ingrediente: Coca: 1 kg de faina 3-4 oua ceapa 300ml lapte 50 ml ulei sau unt sare 50 g zahar 50 g drojdie Umplutura: 1,5 kg varza dulce sau 1 kg varza murata 100 g untura 200 g ceapa 1 g piper pisat sare dupa gust   Mod de preparare: În faina se face […]

Salata cu crenvurşti si cas

  Ingrediente: 4 perechi de crenvurşti 3 roşii 250 g caş 1 salată verde 1 fir de ceapă verde 3 linguriţe oteţ 1 lingurita muştar sare piper 5 linguriţe ulei   Mod de preparare: Crenvurştii îi tai felii subţiri, roşiile tot felii, caşul pătrăţele, salata verde în feliuţe subţiri, ceapa rondele. Sosul: Amesteci oţetul cu […]
 

Oua umplute cu ficatei

  Ingrediente: 5 oua 200 g ficatei ulei sare piper   Mod de preparare: Se fierb 5 oua. In alta cratira se fierb ficateii. Se curata ouale si se taie in doua, scotand galbenusul. Albusul trebuie sa fie cit mai bine pastrat. Se prajeste bine ceapa in tigaie, se adauga ficateii si galbenusurile. Se aduce […]

Ciorba de ciuperci cu ardei iute

Ingrediente: 1/2 kg ciuperci 4 l zeama de carne(supa) 2-3 morcovi 1 albitura 1 rosie 1 ardei gras 1ceapa 1 galbenus smintina 1 lingurita delicat frunze de leustean si de patrunjel verde otet piper 6 catei de usturoi   Mod de preparare: Legumele (mai putin ciupercile) se taie marunt si se calesc in putin ulei. […]
 

Dospite cu mancare de cartofi

  specific rusesc Faci un aluat de pâine bine crescut. Din acest aluat faci un sul pe care îl în bucăţi de 2 cm şi le mai laşi puţin pe planşetă, la crescut. Mâncarea de cartofi o faci cu foarte puţin bulion, ceapă înăbuşită, condimente şi apă cât să acopere cartofii. Aşezi dospitele (pâinicile) deasupra […]

Sarmale cu varza de doua zile

  Pui la murat într-un borcan (mai mic, mai mare) atâta varză cât crezi că ai nevoie pentru o cratiţă zdravănă cu sarmale. Pregăteşti saramură din apă cu sare (după gust) şi o torni fierbinte peste foile de varză. Acoperi borcanul cu o far­furie şi-l pui într-un loc însorit. In două zile varza se acreşte […]
 

Prajitura cu miere si foi coapte pe fundul tavii

Ingrediente foi: Pui pe baie de aburi 300 g zahăr, un gălbenuş, 3 linguri cu miere, un vîrf f de cuţit de bicarbonat. Amesteci bine până se dizolvă zahărul şi apoi adaugi făină cât cuprinde ca să-ţi iasă o cocă potrivită. Intinzi o foaie subţire cu sucitorul, o ungi cu puţină margarină şi o pui […]

Salata de oua cu masline

Ingrediente: 6 ouă 10-15 măsline 1 ceapă mică 6-7 linguri sos de sardele Mod de preparare: Ouăle fierte le tai felii, ceapa o toci mărunt, măslinele, curăţate de sâmburi, le tai în patru. Amesteci uşor şi le aşezi într-o salatieă. Deasupra torni sosul de sardele preparat astfel: tai sardelele mărunt, le freci cu 2 linguriţe […]
 

Pui cu sos de mere

  Ingrediente: carne de pui (de preferinţă piept) mere acrişoare ulei sau margarină sare cimbru 2 căni apă   Mod de preparare: Pui carnea de pui într-un castron, o ungi bine cu ulei şi cu cimbru, o aşezi înt-o tavă cu apă şi o ţii la cuptor 30 de minute. Intre imp pregăteşti sosul astfel: […]
 

Ciorba din cap si maruntaie de miel

Ciorba din cap si maruntaie de miel din: cap, maruntaie de miel, morcov, patrunjel, ceapa, orez, bors, otet, galbenus, smantana, sare, tarhon, leustean. Ingrediente: cap si maruntaie de miel morcov si patrunjel cca 250 g, o ceapa de marime mijlocie o lingura orez bors zeama sau sare de lamaie sau otet un galbenus 100 ml […]

Cartofi de ciocolata

  Ingrediente: 100 g cartofi fierţi 30 g unt 1 găl­benuş 40 g nuci 5 g cacao esenţă de migdale 2- 3 tablete de zaharină   Mod de preparare: Cartofii fierţi îi treci de două ori prin maşina de tocat, îi amesteci cu untul, gălbenuşul, nucile măcinate, câteva picături de esenţă de migdale şi zahari-na […]
 

Mititei

  Ingrediente: l /2 kg carne de vită 1/2 kg carne de porc 100 g seu sau untură 6 căţei de usturoi 1 linguriţă cimbru sare piper 4 boabe de ienibahar 1 linguriţă bicarbonat   Mod de preparare: Pisezi usturoiul şi-l amesteci cu 2-3 linguri de apă. Seul (untura) şi carnea le treci prin maşina […]

Sarmale in foi de vita cu smantana

  Ingrediente: 500 g carne de porc 200-250 g carne de vita 3-4 cepe mari 2 ouă 300 g costiţă afumată untură 200 g orez sare piper cimbru bulion de roşii foile de viţă proaspete sau ţinute în sare cu borş foi de dafin roşii proaspete   Mod de preparare: Toci carnea mărunt cu satârul […]
 

Cotlete de porc cu sos de smantana si vin alb

  Aşezi 700 g cotlet de porc fără os, curăţat de pieliţă şi tăiat felii subţiri într-o cratiţă cu 100 ml ulei, stropeşti cu sare şi dai la cuptor până se rumeneşte. Apoi, dea­supra aşezi în strat uniform felii de mere (tari, acrişoare), adaugi un pahar de vin alb (demisec) şi 200 ml smântână. Potriveşti […]

Budinca de orez cu mere

    Ingrediente: o cană (de lapte) cu orez 1 kg mere zahăr după gust cât să faci sosul caramel   Mod de preparare: Speli şi alegi orezul şi-l pui la fiert în apă cu sare. Intre timp, cureţi merele de coajă (dacă nu sunt de calitatea I) şi le treci prin răzătoarea cu ochiuri […]
 

Pastravi cu bere

  Ingrediente: 2 păstrăvi 1 lămâie întreagă 2 cepe mijlocii 2 linguri făină 2 foi dafin 1 sticlă mică de bere sare piper 2 linguri ulei   Mod de preparare: Cureţi peştele şi-l speli în apă cu zeama de la 1/2 lămâie, apoi îl usuci şi-l dai prin făină. Tai ceapa şi cealaltă jumătate de […]

Pateuri cu branza sarata

  Facem un aluat din: 1 pachet margarină sau 200 g untură 400 g smântână 2 ouă 1 linguriţă sare 100 ml vin alb 800 g -1 Kg făină albă 50 g margar­ină pentru uns Umplutura: 1 kg branză frământată 2 ouă întregi 2 linguri făină albă piper după gust   Mod de preparare: Intinzi […]
 

Ciorba de fasole cu ciolan afumat

  Ingrediente: 1 kg fasole uscata alba 2 cepe 2 morcovi 1/2 capatana telina 1 radacina patrunjel 1 ardei gras 2 linguri pasta de tomate 1 lingurita cimbru pisat 1 ciolan afumat circa 1,5 kg 5 l apa Mod de preparare: Se pune fasolea in apa rece cu 10 ore inainte de a se gati, […]

Frigarui la gratar din pipet de pui

  Ingrediente: piept de pui tăiat bucăţi mici ardei gras roşii ceapă cârnaţi proaspeţi sau cabanos ciuperci   Mod de preparare: Pe o ţepuşă de lemn sau metal (specială pentru frigărui) înfigi alter­nativ pui, legume şi ciuperci, dar şi o bucăţică mică de slănină. De asemenea, cu o bucăţică de slănină vei unge şi grătarul. […]

ReteteReteta zileiRetete CiorbeRetete SupeRetete SalateRetete PasteRetete PizzaRetete PesteRetete VitaRetete VitelRetete PorcRetete PuiRetete OaieRetete MielRetete BerbecRetete de postDesertDiete

Sursa:www.restaurantedelux.ro

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu