duminică, 19 iulie 2015

Retete Culinare cu poze # 15

Retete culinare cu poze 

 

Porumbei cu mazare boabe

  Ingrediente: 3 porumbei 2 linguri unt 150 g arpagic 50 g slănină afumată 1 linguriţă făină 1/2 ceaşcă zeamă de carne 2 ceşti mazăre verde 1 linguriţă zahăr sare   Mod de preparare: Pentru orice mâncare, trebuie aleşi totdeauna numai porumbei tineri. Se curăţă ca şi puii, se sărează şi se pun într-o cratiţă, […]

Rinichi prajiti

  Ingrediente: 2 rinichi de viţel 1 lingură untură sare 12 feliuţe de pâine 1 lingură unt   Mod de preparare: Se curăţă rinichii, se taie felii destul de subţiri. Se înfierbântă o lingură de untură. Se usucă bine rinichii cu o cârpă şi se pun să se rumenească pe amândouă părţile 15 minute. Nu […]
 

Pui cu ciuperci

  Ingrediente: 1 pui mare 500 g ciuperci 1 ceapă 1 linguriţă făină 2 linguri unt sau untură 2 linguri smântână sare   Mod de preparare: Se prăjesc uşor bucăţile de pui într-o cratiţă cu o lingură de unt şi o ceapă rasă. Se adaugă făina. Separat se înfierbântă o lingură de unt în care […]

Pui cu smantana

  Ingrediente: 2 pui mijlocii 1 lingură unt 1 ceaşcă smântână 1 linguriţă făină 1 linguriţă mărar tocat sare   Mod de preparare: Se înăbuşă în unt bucăţile de pui. Se pune sare. Se adaugă câte puţină apă şi se lasă să dea câteva clocote. Se pune smântâna, în care s-a amestecat puţină făină. Se […]
 

Chiftele de gris la cuptor

  Ingrediente: 1/2 ceaşcă griş 3 ceşti lapte 1 linguriţă zahăr sare 1 gălbenuş 1 ceaşcă smântână 1 lingură unt 1 Iingură brânză rasă   Mod de preparare: Se pune laptele să fiarbă cu un praf de sare şi zahăr. Când clocoteşte, se toarnă grişul cu încetul, să cadă în ploaie, amestecând mereu să nu […]

Boboc de rata pe varza

  Ingrediente: 1 boboc mare de raţă 1 varză frumoasă 2 linguri untură 1 linguriţă boia sau 1 lingură de bulion 10 boabe piper sare   Mod de preparare: Pentru friptură se alege totdeauna o raţă tânără. Se curăţă raţa, se sărează şi se pune întreagă într-o tavă cu puţină untură şi 2-3 linguri de […]
 

Gasca cu castraveti

  Ingrediente: 1 kg carne de gâscă 1 ceapă 1 linguriţă făină 6 castraveţi mijlocii muraţi 1/2 linguriţă boia de ardei   Mod de preparare: Se taie dintr-o gâscă bucăţile potrivite pentru mâncare şi se aşază în cratiţă fără untură, deoarece gâsca lasă singură grăsime. Când încep să se rumenească, se adaugă o ceapă tăiată […]

Frigarui de rinichi de purcel

  Ingrediente: 6 rinichi de purcel 50 g unt proaspăt 1 Iinguriţă pătrunjel verde tocat sare piper   Mod de preparare: Se curăţă rinichii fără să se scoată grăsimea care îi înveleşte. Se taie în două în lungime, jumătăţile nu se desprind însă de tot. Se opăresc şi se usucă bine cu o cârpă. Se […]
 

Ficat de gasca natur

  Ingrediente: 300 g ficat 3 linguri untură de gâscă   Mod de preparare: Se alege un ficat frumos, proaspăt şi alb, se îndepărtează vâna de sânge şi locul unde a fost fierea şi se ţine două ore în apă puţin sărată. Se şterge uşor cu o cârpă şi se aşază într-o cratiţă, cu untură […]

Papricas de pui

  Ingrediente: 2 pui mijlocii 2 cepe 1 lingură untură 1 linguriţă făină 1 linguriţă boia de ardei   Mod de preparare: Se taie puiul bucăţi, se rumeneşte într-o tigaie cu puţină untură. Se prăjeşte separat în untură ceapa rasă, se adaugă făina şi o linguriţă de paprica sau boia de ardei. Se stinge cu […]
 

Cornuri din aluat de cozonac

  Ingrediente: 500 g făină 25 g drojdie 2 gălbenuşuri 3 linguri ulei 100 g unt proaspăt 3 linguri zahăr 1 lingură rom vanilie sau zahăr vanilat 1/2 linguriţă sare şi lapte cât se cere (circa 4 dl)   Mod de preparare: Se freacă drojdia cu o lingură de lapte călduţ. Se cerne în covată […]

Curcan umplut

  Ingrediente: 1 curcan de  4 kg Ingrediente umplutură: 250 g pâine albă, ficatul de curcan, 100 g unt proaspăt, 2 ouă, sare, piper, mărar tocat, 100 g ciuperci.   Mod de preparare: Se curăţă curcanul, se spală în mai multe ape. Se scurge bine, se sărează şi se lasă astfel să stea o oră. […]
 

Sitarii umpluti

  Ingrediente: 6 sitari 1 ceapă mică 100 g slănină 100 g ciuperci 1 lingură unt 1 ou sare piper 200 g slănină 6 felii de pâine   Mod de preparare: Se pregătesc sitarii la fel ca pentru frigare. Se scot intestinele, se taie mărunt împreună cu ceapa, slănina şi ciupercile. Se prăjesc uşor 15 […]

Ciulama de rinichi

  Ingrediente: 1 rinichi de vacă sau 2 rinichi de viţel 2 linguri unt 1 lingură făină 2 ceşti zeamă de carne sare piper   Mod de preparare: Se face un sos alb de făină, prăjind uşor o lingură de făină într-o lingură de unt, şi se stinge cu zeamă de carne. Se potriveşte de […]
 

Ciulama de cartofi

  Ingrediente: 1 kg cartofi 1 lingură untură 2 linguri făină 1 lingură brânză rasă sare   Mod de preparare: Se curăţă cartofii, se taie feli rotunde mai grosuţe şi se fierb în apă cu sare, fără să se sfărâme. Separat se face un sos alb, dintr-o lingură de untură şi făină, care se stinge […]

Linte cu costita afumata

  Ingrediente: 500 g linte 300 g costiţă afumată 1 ceapă 1 căţel de usturoi 1 lingură untură 1 lingură bulion 1 foaie de dafin sare   Mod de preparare: Se alege lintea, se spală şi se pune într-o cratiţă cu apă rece să fiarbă pe jumătate, în clocote mici. Se prăjeşte uşor, cu o […]
 

Pilaf de pui

  Ingrediente: 1 pui mare 1 l apă 1 ceapă 1/2 ceaşcă orez 2 linguri unt topit unt proaspăt cât o nucă sare   Mod de preparare: Puiul tăiat bucăţi se fierbe în apă cu o ceapă şi puţină sare. Bucăţile de pui trebuie să fie acoperite de apă. Se fierbe la foc mic. Se […]

Sitarii la frigare

  Ingrediente: 6 sitari 200 g slănină 1 lingură unt 6 felii de pîine sare   Mod de preparare: Sitarul nu este gustos dacă se pregăteşte imediat după ce a fost vânat. Toamna trebuie ţinut cu pene cu tot, cel puţin 24 de ore, atârnat într-un loc bine ventilat, iar pe timp răcoros, poate fi […]
 

Ficat la gratar

  Ingrediente: 750 g ficat(vita,porc) 50 g unt proaspăt 1 praf de piper 1 linguriţă pătrunjel tocat 1/2 lingură unt topit   Mod de preparare: Se curăţă ficatul şi se taie felii cât mai egale ca grosime. Se presară cu puţin piper, se ung cu unt şi se pun la fript pe grătarul încins, la […]

Ostropel de rata

Ostropel de rata din: rata, untura, ceapa, faina, bulion, usturoi, sare, boabe de piper, foaie de dafin, otet de vin. Ingrediente: 1 raţă mijlocie 1 lingură untură 3 cepe 1/2 lingură făină 1 lingură bulion 2 căţei de usturoi sare 10 boabe piper 1 foaie de dafin 2 linguri oţet de vin   Mod de […]
 

Pulpa de berbec la tava

  Ingrediente: 2 kg pulpă 50 g slănină 1 căpăţână usturoi 1 lingură untură sare   Mod de preparare: Se alege totdeauna carne de berbec tânăr şi care nu miroase. Totuşi, carnea de berbec nu se întrebuinţează niciodată prea proaspătă şi se ţine cel puţin 2 – 3 zile după ce animalul a fost tăiat, […]

Cartofi cu smantana

  Ingrediente: 1 kg cartofi chifle 2 ceşti lapte 1 lingură unt 1 ceaşcă smântână sare   Mod de preparare: Se spală cartofii (de preferinţă cartofi chifle) şi se pun la fiert cu apă rece. Se adaugă puţină sare. Se lasă să fiarbă circa 20 de minute, până încep să se moaie. Într-o altă cratiţă […]
 

Potarnichi cu smantana

  Ingrediente: 3 potârnichi 1 lingură unt 2 cepe mijlocii 1 ceaşcă smântână 1 linguriţă făină sare piper   Mod de preparare: Se curăţă potârnichile ca pentru fript. Se pun la cuptor în tavă cu puţin unt şi ceapă tăiată felii. Se întorc pe amândouă părţile şi se ţin până încep să se rumenească. Separat, […]

Miel pane

  Ingrediente: 1,500 kg carne de miel 2 ouă 1 lingură făină 2 linguri pesmet 3 linguri untură sare   Mod de preparare: Se spală bucata de miel, se taie în bucăţi late de 2 -3 degete. Se sărează şi se ţin 20 de minute. Se dau în făină, apoi în ou şi la urmă […]
 

Pulpa de vitel impanata

  Ingrediente: 1,500 kg carne 50 g slănină 2 cepe 1 lingură untură 1 păhărel de vin alb 3 ceşti zeamă de carne sare   Mod de preparare: Se alege o pulpă cam de 1,500 kg. Se sărează. Se împănează cu bucăţi de slănină. Se aşază pulpa în tavă cu felii de ceapă, se unge […]

Rinichi cu sos de mustar

  Ingrediente: 2 rinichi de viţel 1 lingură unt topit 50 g unt proaspăt 1 păhărel vin 1 linguriţă muştar 1 linguriţă pătrunjel verde tocat 1 linguriţă zeamă de lămâie sare piper   Mod de preparare: Se curăţă de pieliţe doi rinichi de viţel, se spală şi se usucă cu o cârpă. Se lasă întregi. […]
 

Rata cu masline

  Ingrediente: 1 raţă mijlocie 1 lingură untură 4 cepe 1 linguriţă făină 1 lingură bulion 200 g măsline sare   Mod de preparare: Se prăjesc bucăţile de raţă cu o jumătate lingură de untură (dacă raţa este grasă, se pune fără untură în cratiţă, deoarece lasă singură grăsime). Se adaugă câte puţină apă şi […]

Iepure cu masline

  Ingrediente: 1 iepure 3 linguri ulei 4 cepe 250 g arpagic 209 g măsline 1 păhărel de vin 1 linguriţă bulion sare piper   Mod de preparare: Se curăţă şi se marinează iepurele. Se scoate bucata potrivită pentru friptură, iar restul se taie în bucăţi. Se prăjeşte uşor în ulei ceapa tăiată mărunt. Când […]
 

Cotlete de caprioara

  Ingrediente: 6 cotlete 1 lingură unt 2 linguriţe ulei sare   Mod de preparare: Se taie cotletele de circa 2 cm grosime şi se bat uşor ca să se mai subţieze. Se pune într-o tigaie untul amestecat cu ulei. Când grăsirnea este fierbinte, se pun cotletele şi se frig pe ambele părţi. Nu trebuie […]

Gogosi cu dulceata

  Ingrediente: 500 g făină 50 g zahăr 50 g unt 4 gălbenuşuri 25 g drojdie 1/2 linguriţă sare vanilie sau vanilină lapte cât se cere Mod de preparare: Se moaie drojdia cu puţin lapte cald şi se amestecă cu 2 -3 linguri de făină, astfel încât să se obţină o cocă groasă ca o […]
 

Mancare de rinichi

  Ingrediente: 6 rinichi de purcel, sau 2 rinichi de viţel, sau 1 rinichi de vacă 3 cepe mijlocii 2 linguri unt sau untură 1 linguriţă făină 1 ceaşcă zeamă de carne sau apă 1 linguriţă bulion 1 păhărel de vin sare piper   Mod de preparare: Se curăţă rinichii de pieliţă, se spală în […]

Prepelite la frigare

  Ingrediente: 6 prepeliţe câteva frunze de viţă 200 g slănină 6 felii de pâine 1 lingură unt sare   Mod de preparare: Spre deosebire de alte vânaturi, prepeliţele trebuie pregătite cât mai proaspete. Se jumulesc cu puţin înainte de a fi pregătite. Se scot intestinele şi măruntaiele, se pârlesc iute la flacără de spirt, […]

Friptura de iepure

  Ingrediente: spinarea de la un iepure mare 100 g slănină afumată 1 căpăţână de usturoi 1 lingură unt sare   Mod de preparare: Se curăţă iepurele şi se lasă să se marineze, aşa cum s-a arătat mai sus. Se alege partea bună de friptură, adică spinarea cu muşchii, la care se lasă şi picioarele […]

Mancare de cartofi cu slanina

  Ingrediente: 1 kg cartofi 1 ceapă 1 lingură unt sau untură 100 g slănină 2 ceşti zeamă de carne 1 lingură smântână sare piper   Mod de preparare: Se taie mărunt o ceapă şi se prăjeşte uşor cu o lingură de unt, fără să se rumenească, împreună cu o bucată de slănină afumată, tăiată […]
 

Crochete de gris

  Ingrediente: 1 ceaşcă griş 3 ceşti apă sau lapte 2 ouă 1 lingură făină 2 linguri untură sare   Mod de preparare: Se toarnă ca mai sus grişul în apă sau în laptele care clocoteşte. Se pune sare. Se fierbe amestecând mereu până se îngroaşă. Când s-a răcorit, se pun ouăle. Din această compoziţie […]

Limba rasol

  Ingrediente: 1 limbă cam de 1 kg 3 l apă 2 cepe 1 pătrunjel 10 boabe piper 1 foaie de dafin sare   Mod de preparare: Se spală limba în mai multe ape, frecând-o cu puţin mălai pentru a se lua toată murdăria dintre pori. Se scoate gâtlejul şi se ţine limba cel puţin […]
 

Pui cu conopida

  Ingrediente: 1 pui mare 2 conopide mijlocii 1 ceapă 1 lingură unt sau untură 1 lingură făină, 2 linguri smântână sare   Mod de preparare: Se prăjesc uşor bucăţile de pui cu unt şi cu o ceapă rasă, se aşază în cratiţă. Se fierbe în apă cu sare, conopidă curăţită şi desfăcută în buchete […]

Pui cu fasole verde

  Ingrediente: 1 pui mare 1 kg fasole verde 1 ceapă mica 1 linguriţă făină 1 linguriţă bulion 1 lingură unt sau untură 1 linguriţă pătrunjel verde tocat sare   Mod de preparare: Se prăjesc uşor bucăţile de pui în unt sau în untură, se adaugă o ceapă dată pe răzătoare şi făina. Se curăţă […]
 

Creier cu rosii la cuptor

  Ingrediente: 1 creier de vacă sau 2 creieri de viţel 150 g ciuperci 4 roşii frumoase 2 linguri unt 1 lingură pesmet 1 lingură brânză rasă sare   Mod de preparare: Se curăţă creierul şi se fierbe . Se taie felii subţiri. Se curăţă de asemenea câteva ciuperci, se taie felii şi se înăbuşă […]

Pulpa de vitel la tava

  Ingrediente: 1,500 kg carne 1 lingură untură sare   Mod de preparare: Se alege o pulpă cam de 1,500 kg. Se dă sare, se ţine o jumătate de oră, se pune apoi în tavă, se unge cu unt sau cu untură şi se dă la cuptor la foc potrivit. Se ţine o oră şi […]
 

Cartofi cu ceapa

  Ingrediente: 1 kg cartofi 1 ceapă 1 lingură untură, sare   Mod de preparare: Se fierb cartofii cu coajă. Se curăţă, se taie felii. Se taie o ceapă mărunt, se pune la foc cu untura fierbinte. Când ceapa s-a muiat, se adaugă cartofii şi sarea, şi se ţin pe foc până se înfierbântă. Se […]

Varza acra cu costita afumata si untura

  Ingrediente: 1 varză murată cam de 1 kg 300 g costiţă afumată 3 linguri untură 1 linguriţă boia de ardei 10 boabe piper sare   Mod de preparare: Se taie o varză mare, murată, în felii. Dacă este prea acră, se spală într-o apă sau două şi se scurge bine. Se taie costiţa afumată […]
 

Friganele de aluat

  Ingrediente: 1 ou 3 linguri făină 1/2 ceaşcă lapte sare 2 linguri untură   Mod de preparare: Se freacă bine într-un castron un ou cu trei linguri pline de făină, cu grijă să nu se facă cocoloşi. Se subţiază cu lapte, astfel încât să se obţină un aluat ceva mai gros ca la clătite. […]

Salată cu peşte afumat şi caş

  Ingrediente: 1 salată verde 1 conservă şprot afumat 174 kg caş (de vacă sau de oaie, după gust) 1 legătură de ceapă verde 1 legătură ridichi 2-3 roşii 1 legătură de mărar oţet şi ulei după gust un praf de cimbru   Mod de preparare: Scurgi întâi peştele de ulei, apoi îl scoţi din […]
 

Spanac ardelenesc

  Ingrediente: 1 kg spanac 1 lin­gură untură 2 linguri făină 1 ceaşcă de lapte 2-3 căţei de usturoi sare   Mod de preparare: Alegi spanacul, îl speli bine şi-l opăreşti în apă cu sare. Il scurgi si apoi îl toci puţin pe un suport de lemn. Rumeneşti puţin făina în untură şi o stingi […]

Mancarica de spanac cu marar

  Ingrediente: 1 kg spanac 2 legături mărar 1 legătură ceapă verde 1 ardei gras 1 morcov 1 roşie 2 linguri făină 100 ml ulei   Mod de preparare: Cureţi spanacul şi-l laşi în apă rece. Cureţi şi ardeiul, morcovul şi ceapa şi le tai mărunt sau le treci prin râzătoare, după caz. Pui ceapa […]
 

Spanac cu smantană si slănină afumată

  Ingrediente: 2 kg spanac 50-100 g slănină afumată 100 ml smântână 1 ceapă mică 3-4 căţei de usturoi sare şi facultativ zeamă sau sare de lămâie Mod de preparare: Căleşti slănina tăiată mărunt la foc mic, presând mereu bucăţile ca să iasă grăsimea şi să se rumenească puţin. Adaugi ceapa tăiată mărunt, amesteci de […]

Tocaniţă de urzici

  Alegi urzi­cile, le speli bine, le pui la fiert cu un pic de sare. Când sunt fierte, le scurgi de apă şi le treci printr-un jet de apă rece. Le laşi să se scurgă şi le toci mărunt. Intr-o tigaie faci un rântaş din ulei şi 3 linguri de făină şi-l laşi pe foc […]
 

Ridichi cu maioneza

  Cureţi 500 g de ridichi, le speli şi le dai pe răzătoarea cu ochiuri mari. Presari apoi puţină sare şi le laşi deoparte ca să-şi lase zeama, între timp, faci o maioneză dintr-un gălbenuş fiert sau crud, 1 lingură muştar şi 250 ml ulei. Presezi apoi ridichile date pe râzătoare şi le amesteci cu […]

Ciulama de vitel

  Ingrediente: 1 kg carne 1 l apă 1 morcov 1 ceapă 1 pătrunjel 1 lingură unt 1 lingură făină sare   Mod de preparare: Se taie carnea în bucăţele potrivite. Se pune la fiert cu un litru de apă rece şi sare. Carnea trebuie să fie acoperită cu apă. Când dă în clocot, se […]
 

Chiftele de peste

  Ingrediente: 250 g peşte fără oase 2 chifle 2 ouă 2 linguri brânză rasă sare piper 2 linguri făină 100 g  ulei   Mod de preparare: Se fac din orice rest de peşte fiert, morun, păstrugă, şalău sau ştiucă. Se scot cu grijă toate oasele şi pielea şi se toacă peştele mărunt. Se adaugă […]

Fasole boabe cu carne

  Ingredinte: 600 g carne 400 g fasole uscată 1 lingură untură 2 cepe 1 lingură bulion sau 5 roşii 1 frunză de dafin   Mod de preparare: Se pregăteşte carnea la fel ca pentru mâncarea cu cartofi. Se alege fasolea care nu lasă coji şi se fierbe separat, schimbând apa odată sau de două […]
 

Ciorbă de verdeţuri cu fidea

  Ingrediente: 1 kg verdeaţă (urzici, spanac, ştevie, măcriş) 3 – 4 cartofi 2 morcovi 2-3 cepe 100 g fidea sare 4 l apă 1 legă­tură leuştean 1 legătură mărar 1/2 l suc de roşii 4 linguri ulei   Mod de preparare: Cureţi şi speli cartofii, morcovii şi ceapa, apoi tai cartofii cubuleţe, morcovii rondele, […]

Prăjitură cu cireşe si esenţă de rom

  Ingrediente: 300 g făină 150 ml ulei 250 g zahăr 100 ml lapte 4 ouă coajă rasă de lămâie 15 ml esenţă de rom 1 praf de copt 1 kg cireşe 2 linguri griş (sau pesmet) sare zahăr pudră zahăr vanilat   Mod de preparare: Freci gălbenuşurile cu 100 g zahăr, coaja rasă de […]
 

Ciorbă de untişor

  Alegi un castron de frunze de untişor, le speli şi le pui la fiert în apă cu sare. Strecori untişorul şi îl toci fin. Păstrezi zeama rămasă, iar separat căleşti 6-7 fire de ceapă verde tăiată mărunt, le pui în zeama în care a fiert untişorul şi le fierbi din nou. Presari o legătură […]
 

Calcan la cuptor

  Ingrediente: 1,500 kg calcan 3 linguri unt 1/2 lingură făină 200 g smântână sare piper   Mod de preparare: Se curăţă un calcan de mărime potrivită şi se pregăteşte ca pentru fiert. Se unge cu unt o farfurie rezistentă la foc. Se sărează calcanul cât trebuie, se aşază în farfurie cu partea albă în […]

Supă de vara cu turnaţei

O reteta de supa de vara cu turnatei si gulii, morcovi, cartofi, condiment, verdeata, faina, oua si smantana. Ingrediente: 2-3 gulii 1 legătură morcovi noi 2-3 fire de ceapă 300 g cartofi noi 1 linguriţă condiment verdeaţă 60-100 g făină 1-2 ouă smântână   Mod de preparare: Cureţi legumele, le speli în mai multe ape, […]
 

Ciorbă de lobodă cu crutoane

  Ingrediente: 1 farfurie adâncă plină cu lobodă 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel 2-3 căţei de ustu­roi 1 lingură făină 2-3 felii de pâine 1/2 l borş   Mod de preparare: Speli loboda în câteva ape, o tai mărunt o pui la fiert în apă cu sare. Desfaci făina într-o ceaşcă de apă, pisezi […]

Gutui cu carne

  Ingrediente: 1 kg gutui 600 g carne 2 linguri untură 1 linguriţă făină 6 linguriţe zahăr sare   Mod de preparare: Se taie carnea în bucăţi potrivite. Se prăjesc în cratiţă cu o lingură de untură. Se amestecă din când în când ca să nu se ardă Se spală gutuile (nu se curăţă de […]
 

Miel cu spanac

  Ingrediente: 750 g carne 2 kg spanac 1 linguriţă făină 2 linguri untură 1 ceapă 1 lingură bulion sare   Mod de preparare: Se prăjesc în untură bucăţile de carne cu o ceapă tăiată mărunt şi se adaugă un praf de făină. Se curăţă spanacul, se spală în mai multe ape, se opăreşte şi […]

Oua prajite in aluat

  Ingrediente: 6 ouă 1 albuş 100 g făină 1 păhărel apă caldă drojdie cât o alună sare 200 g ulei pentru prăjit   Mod de preparare: Se fierb ouăle tari, se curăţă de coajă şi se taie în două în lungime. Din timp se pregăteşte astfel aluatul în care vor fi prăjite ouăle: se […]
 

Stufat de miel

  Ingrediente: 750 g carne 40 fire ceapă verde 20 fire usturoi verde 2 linguri untură 1 linguriţă de făină 1 pahar de borş sau 2 linguri oţet 1 lingură bulion sare   Mod de preparare: Se taie carnea de miel în bucăţi potrivite care se prăjesc cu o lingură de grăsime. Se adaugă un […]

Cotlete de vitel pane

  Ingrediente: 6 cotlete 1 lingură făină 2 ouă 2 linguri pesmet 2 linguri untură sare   Mod de preparare: Se taie cotletele groase de 2 cm. Se îndepărtează bucăţica de os de la şira spinării şi pieliţa din lungul osului. Se scurtează şi costiţa dacă este prea lungă. Se sărează. Se dau prin făină, […]

Cartofi copti

  Ingrediente: 12 cartofi mijlocii sare unt proaspăt   Mod de preparare: Se spală cartofii bine, apoi se şterg. Se presară cu sare, se pun în cuptor. Se întorc pe o parte şi pe alta ca să-i cuprindă bine căldura. Cartofii mijlocii se coc într-o oră şi jumătate. Când sunt gata se aşază pe farfurie […]

Cartofi din biscuiti

  Ingrediente: 20 biscuiţi 1 pahar lapte îndulcit 1 pahar nuci măcinate 1 lingură cacao rom şi vanilie   Mod de preparare: Se moaie biscuiţii cu laptele îndulcit. Se adaugă nucile măcinate, cacao, rom şi vanilie după gust. Se amestecă, toate împreună şi se lasă până a doua zi la rece să se pătrundă. Se […]
 

Oua rascoapte portugheze

  Ingrediente: 5 ouă 500 g roşii 1 lingură unt 1 lingură brânză rasă sare Mod de preparare: Se fierb ouăle tari, se curăţă de coajă şi se taie felii. Separat se spală câteva roşii nu prea coapte, se scot seminţele şi se taie felii. O parte din aceste roşii se aşază pe fundul unei […]

Piept de vitel umplut

  Ingrediente: 1,500 kg carne 1 lingură pesmet 3 cepe 1 căţel usturoi 1 linguriţă vin alb 1 ou verdeaţă sare piper 1 lingură untură   Mod de preparare: Se alege o bucată de carne de la piept. Se scot oasele cu grijă, ca să nu se sfărâme carnea, trăgându-le pe rând pe fiecare, sau […]
 

Tocana de vitel

  Ingrediente: 1 kg carne 1 lingură untură 1 ceapă 1 linguriţă făină 1 păhărel vin 2 -3 ceşti zeamă de carne 1 lingură bulion 1 căţel de usturoi sare piper   Mod de preparare: Se taie carnea de viţel în bucăţi potrivite. Se pun într-o cratiţă să se prăjească cu o lingură de untură. […]

Ficat de vitel inabusit

  Ingrediente: 750 g ficat 50 g slănină 1 lingură unt 1 lingură făină 1 păhărel de vin 1 lingură bulion (sau 4 roşii) 2 ceşti zeamă de carne sare piper foaie de dafin 1 fir de pătrunjel verde 1 fir de cimbru   Mod de preparare: Se curăţă ficatul de pieliţa de deasupra. Se […]
 

Nuga

  Ingrediente: 6 albuşuri 350 g miere 350 g zahăr zeama de la 1/2 lămâie 1 pachet vanilie 350 g nuci 2 foi de tort   Mod de preparare: Se freacă bine într-un căzănel albuşurile cu mierea şi zahărul, până creşte compoziţia ca o spumă (se freacă cel puţin o jumătate de oră). Se adaugă […]

Felii de parizer pane

  Ingrediente: 12 felii de parizer 1 lingură făină 1 ou 2 linguri pesmet 2 linguri untură (sau ulei)   Mod de preparare: Se taie feliile de parizer potrivit de groase şi se îndepărtează pieliţa dimprejur; se dau prin făină, prin ou bătut şi pesmet şi se rumenesc frumos în untură amestecată cu ulei. Se […]
 

Creier fiert

  Ingrediente: 2 creieri de vacă sau 3 creieri de viţel 11 apă 1 lingură otet sare   Mod de preparare: Înainte de a fi curăţit, creierul trebuie ţinut cel puţin o oră în apă rece, ca să iasă tot sângele şi cheagurile care s-ar înegri la fiert. Se schimbă apa odată sau de două […]

Biftec in faina

  Ingrediente: 250 g muşchi de vacă 1 lingură făină 2 linguri untură sare   Mod de preparare: Se curăţă muşchiul de pieliţe, se taie în bucăţi potrivite. Se dă sare. Se usucă bine cu o cârpă, se dau prin făină, se frig în untură fierbinte, întâi pe o parte, apoi pe cealaltă, ca şi […]
 

Antricoate cu ceapa prajita

  Ingrediente: 6 antricoate 3 cepe mijlocii 2 linguri ulei sare   Mod de preparare: Se frig antricoatele la tavă sau la grătar. Se taie ceapa în felii foarte subţiri. Se înfierbântă uleiul şi când acesta este bine încins, se pune ceapa la prăjit dată prin puţină făină. Se amestecă uşor cu o furculiţă până […]

Pui cu mazare

  Ingrediente: 1 pui mare 750 g mazăre boabe verde 1 lingură unt 1 linguriţă făină 1 linguriţă zahăr sare 1 linguriţă mărar verde tocat   Mod de preparare: Puiul curăţit se spală în mai multe ape şi se taie în şase sau opt bucăţi potrivite. Se înfierbântă untul şi se prăjesc uşor bucăţile de […]
 

Musaca de conopida cu carne macra

  Ingrediente: 1 conopidă frumoasă 500 g carne macră 1 ceapă 3 linguri unt sau untură 1 ou sare piper 2 linguri pesmet   Mod de preparare: Se rup buchetele, fără cotoare, de la o conopidă frumoasă, se spală şi se fierb pe jumătate în apă cu sare. Se scurg de apă. Se dă carnea […]
 

Rulada de carne

  Ingrediente: 750 g carne 100 g slănină (sau măduvă) 1 felie de pâine 2 cepe 2 ouă 1 linguriţă verdeaţă sare piper 1 Iinguriţă ulei 1/2 lingură făină 1 lingură untură   Mod de preparare: Se dă prin maşina de tocat, carne de porc sau de viţel, împreună cu slănina şi o felie groasă […]
Retete_Mititei

Mititei cu carne de vita

Mititei cu carne de vita din: carne de vaca, seu de vaca, piper, chimen, bicarbonat, usturoi, sare. Ingrediente: 1 kg carne de vacă de la gât 200 g seu de vacă câte un vârf de cuţit de piper chimen bicarbonat 1 căpăţână de usturoi sare   Mod de preparare: Se trec de trei ori prin […]
 

Musaca de vinete cu carne macra

  Ingrediente: 4 vinete mijlocii 750 g carne macră 1 morcov 1 cartof 2 cepe 1 ou 2 linguri smântână sare piper 4 linguri untură 2 linguri făină 1 lingură pesmet 4 roşii sau 1 lingură bulion 1 ceaşcă zeamă de carne sau apă   Mod de preparare: Se aleg vinete mijlocii. Se taie fără […]
 

Snitel rusesc cu sos

O reteta simpla de snitel rusesc din: carne macra, ulei, faina, untura, rosii, unt, zahar, usturoi si sare. Ingrediente: 750 g carne macră 1 lingură ulei 1 lingură făină 3 linguri untură (sau ulei) Ingrediente sos: 500 g roşii 1 linguriţă unt 1 linguriţa făină 1 bucăţică zahăr usturoi sau cimbru sare   Mod de […]
 

Peste la cuptor cu ciuperci

  Ingrediente: 1 kg peşte zarzavat de supă 500 g ciuperci 2 linguri unt 1 lingură făină 1 ceaşcă smântână sau lapte 100 g brânză rasă   Mod de preparare: Se fierbe în apă cu sare şi zarzavat, morun, nisetru sau păstrugă. După ce s-a răcorit, se taie bucăţi mici. Se curăţă ciupercile, se taie […]

Scrumbii la tigaie

  Ingrediente: 1,500 kg scrumbii 1 lingură ulei 1/2 lămâie frunze de pătrunjel   Mod de preparare: Se curăţă scrumbiile, se taie în două în lung şi se sărează. Se încinge bine tigaia pe foc, fără unt şi fără ulei, deoarece scrumbiile fiind grase, lasă singure grăsime. Se usucă bine într-o cârpă curată, se ung […]
 

Fasole verde cu carne

  Ingrediente: 600 g carne 1 kg fasole 2 cepe 1 lingură untură 1 linguriţă făină 1 lingură bulion sau 4 roşii sare patrunjel   Mod de preparare: Se taie carnea în bucăţi potrivite. Se prăjeşte cu două cepe tăiate mărunt şi cu o lingură de untură. După ce s-a rumenit carnea, se adaugă făina, […]

Morcovi cu carne

  Ingrediente: 600 g carne 1 kg morcovi 3 linguriţe zahăr 1 lingură untură 1 linguriţă făină sare   Mod de preparare: Se pune carnea la foc la fel ca pentru mâncarea cu cartofl. Se curăţă morcovii. Dacă sunt mari, se taie felii subţiri; dacă se întrebuinţează carote mici, rotunde, se lasă întregi. Se prăjesc […]
 

Jumari cu branza

  Ingrediente: 6 ouă 1 lingură unt 3 linguri.smîntînă 2 linguri brînză rasă 3 felii de pîine tăiate cuburi sare   Mod de preparare: Se bat ouăle cu smântână şi sare. Se toarnă în tigaia în care s-a înfierbântat untul. Se amestecă şi când încep să se prindă, se pune brânza rasă. Se servesc cu […]

Friptura inabusita

  Ingrediente: 1,500 kg carne 50 g slănină 2 ceşti zeamă de carne 3 cepe mijlocii 2-3 căţei de usturoi 1 lingură untură 2 foi de dafin 5 boabe piper sare   Mod de preparare: Se alege o bucată de pulpă sau altă carne macră. Se sărează, se împănează cu slănină şi cu usturoi, se […]
 

Rulada umpluta cu ficat

  Ingrediente: 1 kg carne 200 g ficat 50 g slăninâ 1 felie de pâine 1 ou frunze de pătrunjel 3 cepe 1 lingură untură 1 ceaşcă zeamă de carne 1 păhărel de vin alb 2 linguri smântână sare   Mod de preparare: Se alege carne de sub coaste. Se bate bine cu ciocanul de […]

Calcan prajit in unt

  Ingrediente: 1,500 kg calcan 3 linguri lapte 100 g unt topit 2 linguri făină 50 g unt proaspăt 1/2 lămâie frunze de pătrunjel   Mod de preparare: Se curăţă calcanul şi se taie în bucăţi potrivite, care se ţin un sfert de oră într-un castron cu puţin lapte. Se încinge unt într-o tigaie. Se […]
 

Prune uscate cu carne

  Ingrediente: 600 g carne 500 g prune uscate 2 linguri untură 1 linguriţă făină 6 linguriţe zahăr sare   Mod de preparare: Se taie carnea în bucăţi potrivite. Se prăjesc în cratiţă  cu o lingură de untură. Se amestecă din când în când ca să nu se ardă.  Se spală prunele, se opăresc, se […]

Oua umplute cu branza

  Ingrediente: 6 ouă 2 gălbenuşuri 2 linguri brînză 1 lingură smântână 1 lingură unt sare piper    Ingrediente sos: 1 ceaşcă smântână, 1 linguriţă făină, sare.   Mod de preparare: Se fierb ouăle tari. Se curăţă şi se taie în două în lungune. Se scot gălbenuşurile şi se freacă într-un castron cu două gălbenuşuri […]
 

Varza dulce cu carne

  Ingrediente: 600 g carne 1 varză frumoasă (cam de 1 kg) 1 ceaşcă borş 1 lingură bulion sau 4 roşii mijlocii 1 ardei gras 3 linguri untură sare   Mod de preparare: Se alege carne grasă şi se taie in bucati potrivite .Se prajesc in cratita cu o lingura de untura . Se taie […]

Omleta economica

  Ingrediente: 4 ouă 2 linguri făină 3/4 pahar lapte drojdie cât o nucă 1/2 lingura unt sare piper verdeaţă   Mod de preparare: Se moaie cu puţină apă o bucăţică de drojdie cât o nucă mică, se adaugă ouăle, făina, se amestecă cu laptele (sau cu apă). Se adaugă sare, piper şi puţină verdeaţă […]
 

Supa de chimen

  Ingrediente: 3 l apă zarzavat de supă 1 lingură chimen 1 lingură unt 1 lingură făină sare 6 felii de pâine tăiate cuburi   Mod de preparare: Se fierbe în apă o lingură de chimen şi zarzavat de supă. Se prăjeşte uşor o lingură de făină cu o lingură de unt şi se stinge […]

Supa de salata cu slanina

  Ingrediente: 3 l apă 6 salate 1 ceapă 1 căpăţână de usturoi 1 lingură untură 50 g slănină 2 ouă sare   Mod de preparare: Se pune apa la foc. Când dă în clocot, se adaugă sare, o ceapă şi câţiva căţei de usturoi, toate tocate, şi câteva salate tăiate bucăţi. Separat se prăjesc […]

Antricot la tava

  Ingrediente: 5 antricoate unt sare piper 2- cartofi 1 lin­guriţă hrean Mod de preparare: Scoatem oasele superioare (vertebrele) lăsînd numai-osul coastei şi dăm antricotului forma cotletului de viţel. Cură­ţăm grăsimea de prisos şi tăiem carnea de la capetele osului. Netezim antricoatele cu un ciocan de lemn, ca să aibă aceeaşi grosime. Pre­sărăm pe ambele […]

Befstroganov

  Ingrediente: 1 kg muşchi unt pentru prăjit 5 linguri bulion de roşii 1 ceaşcă zeamă de carne 5 linguriţe făină 10 cartofi 1 ceapă sare piper smantană Mod de preparare: Curăţăm carnea, o tăiem bucăţi potri­vite şi din fiecare, facem bucăţeie mici, subţiri, lunguieţe (de 5-6 cm). Cu 3/4 de oră înainte de a […]
 

Antricot inabusit

  Ingrediente: 5 antricoate unt sare piper 2-3 cartofi 1 ceapa verdeata Mod de preparare: Curăţăm carnea fără să o tăiem în bu­căţi, o preparăm şi o prăjim. Cînd antricotul s-a rumenit pe amîn­două părţile, îl aşezăm într-o cratiţă adîncă, adăugăm ceapa crudă curăţată, tăiata în bucăţi, un buchet de verdeaţă şi o coajă de […]

Biftec la tava

  Ingrediente: 1 kg muşchi de vacă unt sare piper Mod de preparare: Curăţăm muşchiul de grăsimea de pri­sos şi de tendoane. Tăiem felii in curme­zişul fibrelor. Punem fiecare bucată în mijlocul unui şervet ud şi netezim cu ciocanul. Apoi tragem capetele şervetu­lui şi le învîrtim. Scoatem bucata din şer­vet şi o legăm cu sfoară […]
 

Antricot la gratar

  Ingrediente: 5 antricoate potrivite sau 3 mai mari sare piper ulei unt sau untură Mod de prearare: Curăţăm carnea de cartilaje şi de pie­liţe. Nu spălăm antricoatele ca să nu se ducă sucul, le ştergem cu o cîrpă udă. Apoi le netezim cu ciocanul ca să fis de grosime egală, le ungem cu ulei […]

Vinete cu carne

  Ingrediente: 3 vinete 750 g carne 1 ceapă 500 g roşii 2 lin­guri untură sare pătrunjel verde apă sau zeamă de carne Pentru rîntaş : untură 1 linguriţă făină Mod de preparare: Alegem carne de vacă sau de viţel, o tăiem în cuburi po­trivite şi o prăjim puţin pe o parte şi pe alta, […]
 
Retete_9

Tuslama delicioasa

Tuslama delicioasa din: picioare de vaca, picioare de vitel, mujdei de usturoi, sare. Poate te intereseaza si: Tuslama cu carne de vita Tuslama cu burta de vita Tuslama cu uger cu garnitură de sote de legume Tuslama   Ingrediente: 2 picioare de vacă 5 picioare de vitei mujdei de usturoi sare Mod de preparare: Spălăm […]

Tocana nationala

  Ingrediente: 750 g carne manzat sau porc 1 kg ceapă de arpagic 200 g untură boia pentru culoare 650 g roşii (sau 2 linguri buiion de roşii) 2 ardei graşi sare Mod de preparare:   Spălăm carnea şi o tă­iem bucăţi nu prea mari (după dorinţă). Punem într-o tigaie o lingură de un­tură. Prăjim […]
 

Ghiveci national

  Ingrediente: 1 kg carne 200 g mazăre 1 pătlăgică vanătă 400 g cartofi 200 g fasole verde 1 conopidă (sau varză mică) 1 dovlecel mare sau 5 dovlecei mici 25 g bame 1 ardei gras morcov pătrunjel păstamac telină (rădăcină sau frunze) 300 g grăsime 3-4 cepe 500 g roşii mărar pătrunjel verde sare […]

Arpagic cu carne

  Ingrediente: 1 kg carne 1 lingură untură 1 ceapă 500 g ar­pagic 1 lingură bulion de roşii 1 păhărel vin 1 foaie de dafin 2 căţei de usturoi puţin oţet 1- 2 roşii Mod de preparare: Alegem carne de la coaste, o tăiem în bucăţi şi o punem într-o cratiţă cu un­tură şi cu […]
 

Praz cu carne

  Ingrediente: 50 g carne 20-0 bucăţele praz 200 g grăsime ceapă 3 ceşti apă 400 g roşii (sau 1 lingură bulion fiert) 1 linguriţă unt Pentru rantaş : 1/2 linguriţă făină 1 linguriţă unt   Mod de preparare: Spălăm carnea (de preferinţă de viţel), lasăm să se scurgă şi o sărăm puţin. Punem carnea […]

Pilaf cu carne de vaca

  Ingrediente: 1 kg carne 1 ceapă 2 linguri unt (sau untură) sare piper după gust 1 lingură bulion de roşii 1,5 1 apă clocotită 2 ceşti zeamă de carne 1 ceaşcă orez   Mod de preparare: Alegem carnea de vacă de la spată sau de la coadă. O tăiem în bucăţi. Oasele le lăsăm  […]
 

Sarmale in varza dulce

  Ingrediente: 1 varză mare sau 2 mijlocii 750 g carne macră 1 felie pâine 2 cepe 2 linguri orez 100 g untură sare piper mărar tocat 1crenguţă mică de cimbru 1 ardei gras 6 roşii sau 2 linguri bulion 1 l borş   Mod de preparare: Se dă prin maşină carnea de porc sau […]

Praz cu carne

  Ingrediente: 600 g carne 2 legături praz 1 lingură untură 1 lingură bulion 1 bucăţică zahăr sare   Mod de preparare: Se pune carnea la foc, la fel ca pentru mâncarea de cartofi, nu se pune ceapă, deoarece prazul are el singur miros tare. Se curăţă prazul. Se taie în bucăţi potrivite. Se prăjeşte […]
 

Rasol cu smantana

  Ingrediente: 1,250 kg carne de pe coaste zarzavat de supă 4 l apă 1 ceaşcă smântână 1 linguriţă făină 1 lingură brânză rasă sare   Mod de preparare: Se scoate carnea de pe coaste, se face o ruladă (sul), se leagă cu aţă şi se pune la fiert ca mai sus, adăugând zarzavat ca […]

Peste la cuptor cu macaroane

  Ingrediente: 500 g peşte 300 g macaroane 1/2 lingură făină 1 lingură unt 2 ceşti lapte 1 lingură brânză rasă unt proaspăt cât o nucă   Mod de preparare: Se întrebuinţează resturi de orice peşte fiert, căruia i s-au scos oasele şi pielea.Se fierb macaroanele în apă cu sare. Se face un rântaş din […]
 

Crochete de carne

  Ingrediente: 300 g carne fiartă (sau friptă) 1 ceapă mică 1/2 lingură unt 2 linguri făina 2 ceşti zeamă de carne (sau apă) 2 ouă sare piper 1 lingură pesmet 50 g untură   Mod de preparare: Carnea fiartă, rămasă de la rasol, se dă prin maşină. Se prăjeşte apoi cu o lingură de […]

Supa de ceapa

  Ingrediente: 3 l apă 250 g ceapă 2 linguri unt o lingură făină sare 6 felii de pâine prăjită în unt 1 lingură brânză rasă   Mod de preparare: Se taie ceapa în felii foarte subţiri şi se pune la foc cu o lingură de unt. Nu trebuie să se îngălbenească. Când începe să […]
 

Supa crema de spanac cu galuste de paine

  Ingrediente: 1/2 kg spanac 1 lingură unt 1 lingură făină 1 gălbenuş 2-3 cuburi condimente pe care le vei transforma în supă 1 cană de lapte   Mod de preparare: Speli şi cureţi bine spanacul şi-l pui în apă clocotită cu sare pentru 10 minute. Apoi îl adaugi peste supa caldă (din cuburi) o […]

Marinata de peste

  Ingrediente: 1,500 kg peşte 100 g ulei 2 linguri făină 2 linguri oţet 2 linguri bulion 2 foi de dafin 10 boabe piper sare   Mod de preparare: Se pregăteşte peştele la fel ca la cel prăjit în ulei. Se lasă să se răcească. În tigaia în care s-a prăjit peştele, se mai adaugă […]
 

Platica la cuptor

  Ingrediente: 1,500 kg plătică 3 linguri ulei 2 linguri oţet sare piper 1 lingură pătrunjel verde tocat   Mod de preparare: Se curăţă peştele, se spală şi se dă sare. Se lasă să stea cu sare o jumătate de oră. Se pun câteva linguri de ulei într-o tavă, se aşază peştele şi se dă […]

Calcan fiert

  Ingrediente: 1,500 kg calcan 21 apă sare 6 cartofi mijlocii 50 g unt proaspăt   Mod de preparare: De obicei calcanul nu se serveşte întreg. Când este de mărime potrivită, se curăţă înăuntru, se taie cu o foarfeca mare coada şi înotătoarele de jur împrejur şi se spală bine în mai multe ape. Se […]
 

Oua umplute in coaja lor

  Ingrediente: 6 ouă 1 lingură smântână 1 felie de pâine sare piper 1 linguriţă mărar tocat   Mod de preparare: Se fierb ouăle tari, după ce au fost bine spălate. Se lasă să se răcească. Se taie în lung, în două, cu un cuţit ascuţit, astfel încât să nu se sfărâme coaja. Se scot […]

Varza clujasca

  Ingrediente: 1 varză mijlocie 750 g carne macră 1 ceapă 4 linguri untură (ulei) 1 ceaşcă smântână sare piper   Mod de preparare: Se prăjeşte în untură, cu puţină ceapă, carnea dată prin maşină. Se toacă potrivit de mărunt o varză frumoasă, se opăreşte cu apă clocotită cu sare, se scurge foarte bine. Se […]
 

Supa deasa de spanac(crema)

  Ingrediente: 3 l apă 500 g spanac 1 lingură unt 1 lingură făină 1 gălbenus 2 linguri smântână sare   Mod de preparare: Se alege spanacul, se spală cu grijă şi se pune la fiert când apa clocoteşte. Separat se prăjeşte uşor făina în unt şi se stinge cu apa în care fierbe spanacul. […]

Mancare de lin

  Ingrediente: 1,500 kg lin 100 g unt topit 1 lingură făină 1 mână de ciuperci 1 ceapă sare piper 1 paliar de vin 1 gălbenuş   Mod de preparare: Se curăţă de solzi câţiva peşti mai mici, se taie capetele, se despică în două în lungime şi se scoate şira spinării. Se spală în […]
 

Vitel cu dovlecei

  Ingrediente: 750 g carne 1 lingură unt sau untură 1 ceapă 1 linguriţă făină 4 dovlecei frumoşi sau 50 dovlecei în floare 1 linguriţă mărar tocat 2 linguri smântână sare   Mod de preparare: Se prăjeşte carnea de viţel în unt sau în untură, cu ceapă şi puţină făină. Se adaugă apă şi se […]

File de salau pane

  Ingrediente: 1 şalău de 1 kg 2 ouă 2 linguri făiuă 3 linguri de pesmet sare 100 g ulei   Mod de preparare: Se curăţă un şalău mijlociu. Se taie capul şi coada. Se desface exact în două, în lungirne. Se curăţă de piele, se scoate şira spinării şi se observă să nu mai […]
 

Jumari cu ceapa

  Ingrediente: 6 ouă 1 ceapă frumoasă 1 lingură unt 3 linguri lapte sare   Mod de preparare: Într-o tigaie se prăjeşte cu unt o ceapă tăiată în felii foarte subţiri, cu grijă, să nu se înnegreascâ. Deasupra se toarnă ouăle bătute cu lapte şi puţină sare. Se amestecă până sunt gata.   Pofta buna!

Stiuca umpluta fiarta

  Ingrediente: 1 ştiucă de 1 kg o felie de pâine 1 lingură de lapte 1/2 ceaşcă ulei 2 oua foi de pătrunjel sare piper 1 morcov 1 ceapă 4 cartofi mijlocii 2 l apă   Mod de preparare: Se curăţă ştiuca. Se scoate pielea cu atenţie ca să rămână întreagă. Cine este îndemânatic face […]
 

Budinca de carne cu cartofi

  Ingrediente: 500 g carne 1 ceapă 1 felie de pîine 2 linguri unt (sau untură) 1 lingură făină 1/2 ceaşcă zeamă de carne (sau apă) 300 g cartofi sare piper verdeaţă 1 lingură pesmet   Mod de preparare: Se dă prin maşina de tocat carnea împreună cu ceapa şi miezul de la o felie […]

Jumari cu vinete si rosii

  Ingrediente: 4 roşii frumoase 1 căţel de usturoi 1 linguriţă zahăr 6 ouă 1 vânătă mijlocie 1 lingură făină 3 linguri lapte 2 linguri unt 1 lingură ulei sare   Mod de preparare: Se curăţă de seminţe şi se scurg de apa lor câteva roşii mijlocii, bine coapte. Se pun într-o cratiţă cu unt, […]

Supa de varza

  Ingrediente: 3 l apă 1 varză mijlocie o ceaşcă orez sau arpacaş 1 gălbenuş 2 linguri smântână sare   Mod de preparare: Se taie varza mărunt, se opăreste, se scurge de apă şi se pune la fiert într- o oală, cu apă fierbinte. Se adaugă jumătate ceaşcă de arpacaş sau de orez ales şi […]

Supa deasa de legume(crema)

  Ingrediente: 4 l apă 1 lingură unt 2 cepe 250 g roşii 300 g cartofi 2 căţei de usturoi o mână de fasole fidea unt proaspăt cât o nucă   Mod de preparare: Se prăjeşte ceapa în unt fără să se îngălbenească. Se toarnă deasupra apă sau de preferinţă apâ în care a fiert […]
 

Omleta cu cartofi

  Ingrediente: 500 g cartofi 4 ouă 1 lingură unt sare piper   Mod de preparare: Se fierb cartofii cu coaja, se curăţă şi se zdrobesc fierbinţi cu furculiţa. Se amestecă cu gălbenuşul, se adaugă sare, piper şi la sfârşit albuşul bătut spumă. Se coace ca şi omleta obişnuită.   Pofta buna!
 

Gulaş unguresc cu găluşte

  Ingrediente: 750 g carne 250 g costită de porc afumată 2 lin­guri bulion de roşii 1 ceapă 10 cartofi 10 lin­guri smantană l ceaşcă bulion de carne unt sau untură pentru prăjit 2 linguri făină sare boia 10 găluşte fierte Mod de preparare: Alegem carne moale, o curăţăm şi o batem uşor, o tăiem […]

Ghiveci macelaresc

  Ingrediente: 1 kg carne amestecată (vacă, porc, berbec, vilei) 3-4 cepe 2 dovlecei 500 g mazăre 250 g mor­covi 1 vanătă 1 legătură mărar 150 g bame 1 conopidă 100 g fasole grasă 100 g fasole 100 g fasole fideiută 500 g cartofi 1 legă­tură pătrunjel verde 4 ardei graşi varză putin praz putin […]
 

Cartofi cu carne

  Ingrediente: 750 g carne 1 kg cartofi 4-5 roşii 1 ardei mă­rar pătrunjel verde 2 cepe 2-3 linguri unt sau untură Mod de preparare: Curăţăm cartofii şi îi punem în apă rece. Incingem grăsimea într-o tigaie şi pră­jim carnea tăiată în cuburi de 4-5 cm. Punem carnea într-o cratiţă şi turnăm apă clocotită cat […]
 

Rasol de vaca

O reteta delicioasa de rasol de vaca din: carne, praz, telina, morcov, cartofi, ceapa, sare, varza si verdeata. Ingrediente: 1,500 kg carne de vaca 1,5 1 apă 20 bucăţele albe de praz 10 bucăţele de telină 10 bucăţele de mor­cov 15 bucăţele de cartofi 1 ceapă sare cateva bucătele de varză verdeaţă   Mod de […]
 

Mititei

  Ingrediente: 750 g carne 2 g bicarbonat piper usturoi mi­rodenii Mod de preparare: Alegem carne grasă de vacă (ceafă sau antricot de langă ceafă), carne de porc (pulpă), le tocăm împreună şi adău­găm puţină apă rece. Ţinem 6 ore la gheaţă. Adăugăm usturoi pisat (după gust) sau zeama de mujdei, un vîrf de cuţit […]

Varza nemteasca umpluta

  Ingrediente: 1 varză nemţească 500 g carne: 300 g vacă şi 200 g porc 2 cepe 3-4 roşii sau bulion pătrunjel mărar 2 linguri untură sare piper   Mod de preparare:   Curăţăm varza, o spălăm bine, o opă­rim în apă clocotită, o scoatem şi o des­facem. Tocăm carnea. Prăjim într-o cratiţă două cepe […]
 

Supa deasa de dovleac

  Ingrediente: 3 l apă 500 g dovleac 1 ceapă 2 linguri unt 1 lingură făină 2 linguri smântână sare   Mod de preparare: Se curăţă dovleacul de coajă şi de sâmburi, se taie bucăţi şi se înăbuşă cu puţin unt şi o ceapă tăiată mărunt. Se fierbe jumătate de oră la foc mic. Se […]

Telina umpluta cu carne

  Ingrediente: 10 teline 500 g carne 5 linguri unt sau untură 4 cepe 1 felie de paine sare piper după gust putin pătrunjel putină frunză de telină 2 lin­guri făină 5-6 roşii sau 2 linguri bulion de roşii 2 linguri smantană   Mod de preparare: Alegem ţeline deopotrivă de mari, le curăţăm şi le […]
 

Rulouri

  Ingrediente: 500 g carne 1 ceapă 1 bucăţică praz 1 bucăţică telină 1 ou puţin pătrunjel 1 bucăţică miez de paine (sau pesmet) grăsime 1 lingură făină 1 păhărel de vin 1 foaie de dafin   Mod de preparare: Alegem carne macră (fără os), dacă se poate pulpă. Tăiem felii subţiri ca pen­tru şniţel, […]

Supa de gulii

  Ingrediente: 3 l apă 3 gulii frumoase 300 g cartofi 1/2 lingură unt 1 lingură făină 1 gălbenuş 2 linguri smântână sare   Mod de preparare: Se curăţă guliile şi cartofii, se taie bucăţi şi se pun la fiert într-o oală cu apă şi puţină sare. Se lasă să fiarbă bine. Se face un […]
 

Supa deasa de conopida

  Ingrediente: 3 l apă 1 conopidă frumoasă 1/2 lingură unt 1 lingură făină 1 gălbenuş 2 linguri smântână sare   Mod de preparare: Se fierbe o conopidă în apă cu sare. Se rup câteva buchete din conopidă pentru garnitură şi se păstreaza în zeamă. Se încălzesc fără să se îngălbenească untul şi făina şi […]

Bors de loboda cu fidea

  Ingrediente: 4 legături lobodă 1 morcov 2 fire de ceapă 1 ţelină mică 1 rădăcină de pătrunjel o mână de fidea 1/2 l borş câteva fire de pătrunjel şi câteva de  leuştean sare condiment (facultativ)   Mod de preparare: Cureţi şi tai ceapa mărunt, iar morcovul, ţelina şi rădăcina de pătrunjel le treci prin […]
 

Rosii umplute

  Ingrediente: 500 g carne 10-12 roşii 1 ceapă 1 păhărel vin alb pătrunjel sare 1 ceaşcă smantană gră­sime 5 lingurite orez   Mod de preparare: Spălăm roşiile şi acolo unde a fost codiţa tăiem un căpăcel, care să se ţină într-o parte de roşie. Cu un cuţit scobim roşia. Ca să iasă mai uşor […]
 

Praz umplut

  Ingrediente: 400 g carne 5-7 fire de praz 200 g grăsime făină otet boia bulion de roşii Mod de preparare: Alegem praz cît se poate de gros. Tă­iem bucăţi lungi de un deget şi le opă­rim în apă clocotită cu sare. Scoatem straturile cele mai groase şi le umplem cu tocătură ca pentru ardei […]

Dulceata de trandafir

  Ingrediente: 250 g foi de trandafir 1 1/4 kg zahăr 1/2 linguriţă sare de lămâie   Mod de preparare: Se aleg trandafiri frumoşi care să nu fie veştezi. Se aleg foile una câte una, rupând capătul alb, apoi se vântură uşor sau se cern, ca să nu rămână de loc praf galben printre ele. […]
 

Musaca de varza si carne

  Ingrediente: 1 varză mijlocie 750 g carne macră 1 ceapă 4 linguri untură 2 linguri pesmet 4 linguri smântână sare piper   Mod de preparare: Se prăjeşte în untură, cu puţină ceapă, carnea dată prin maşină. Se adaugă sare şi piper. Se aleg foile de la o varză frumoasă, se taie cotorul, se opăresc […]

Mere umplute cu carne macra

  Ingrediente: 12 mere mijlocii 500 g carne macră 2 linguri ulei (unt) 1 ou sare  Ingrediente sos: 2 Iinguri unt sau ulei, 8 bucăţele zahăr, 1/2 linguriţă făină, 2 ceşti zeamă de carne (sau apă), sare.   Mod de preparare: Merele nu se curăţă de coajă. Se spală, se taie un căpăcel la partea […]
 

Vinete umplute cu carne macra

  Ingrediente: 6 vinete potrivite 500 g carne macră 1 ceapă 1 Iingură untură(ulei) 1 ou sare piper   Ingrediente sos: 1 lingură untură, 1 ceapă, 1 lingură făină, 1 ceaşcă apă, 1 lingură bulion.   Mod de preparare: Se aleg pătlăgele vinete mai mici, de aceeaşi mărime, se taie cozile şi se opăresc cinci […]

Rosii umplute cu carne macra

  Ingrediente: 12 roşii frumoase 600 g carne macră 1 felie de pâine 2 Iinguri orez 1 ceapă sare 1 lingură untură(ulei) 2 linguri smântână   Mod de preparare: Se face tocătura ca pentru ardei . Se aleg roşii rotunde, netede. Se taie capacul, se golesc şi se scot seminţele. Se umplu cu tocătura, se […]
 

Inghetata de fragi

  Ingrediente: 500 g fragi aleşi 300 g zahăr 3 dl apă zeama de la 1 lămâie 3 linguri frişcă bătută (facultativ)   Mod de preparare: Se spală fragii şi se scurg bine. Se trec prin sită, astfel încât să se obţină 1/2 kg de piure. Se face separat un sirop de zahăr cu apă, […]

Chiftele de cartofi cu carne

  Ingrediente: 400 g cartofi 250 g carne 1 ceapă 1 ou 1 lingură făină sare piper 100 g ulei   Mod de preparare: Se fierb cartofii, se curăţă şi se trec prin maşină. Se amestecă cu o lingură de făină, un ou şi carnea dată prin maşină şi prăjită cu puţină ceapă. Se adaugă […]
 

Gulii umplute cu carne macra

Ingrediente: 12 gulii mijlocii 400 g carne macră 1 felie pîine 1 ceapă mică 1 lingura orez 1 linguriţă mărar tocat sare Ingrediente sos: 2 linguri untură, 1/2 lingură făină, 1 ceaşcă zeamă de carne (sau apă), 1 lingură bulion, 5 bucăţele zahăr, sare. Mod de preparare: Se aleg gulii tinere, cam de aceeaşi mărime. […]

Biban in saramura

  Ingrediente: 1,500 kg biban 2 linguri sare 1 linguriţă de boia 1 pahar apă   Mod de preparare: Bibanul se curăţă mai greu de solzi. De aceea întâi se frige şi apoi se rad solzii. Se curăţă peştii înăuntru şi se spală, se usucă şi se pun să se frigă direct pe plita încinsă […]
 

Jumari cu slanina

  Ingrediente: 6 ouă 50 g slănină afumată (sau şuncă) 1/2 lingură unt 3 linguri lapte sare   Mod de preparare: În tigaia în care se vor face jumările se pun bucăţele mici de slănină şi se lasă să se prăjească la foc potrivit. Separat se bat ouăle cu laptele, se adaugă sare (dacă slănina […]

Crap prajit

  Ingrediente: 1 crap de 1 kg 100 g ulei 2 linguri făină sare pătrunjel verde   Mod de preparare: Se curăţă peştele, se taie în bucăţi de mărime potrivită şi se sărează. Se pune uleiul să se înfierbânte. Se usucă peştele cu o cârpă, se dă prin făină şi se prăjeşte pe ambele părţi […]
 

Retete traditionale: Crap la cuptor

  Ingrediente: 1 crap de 1,5 kg 3 linguri ulei 1 pahar vin alb 3 cepe 2 căţei de usturoi 2 foi de dafin 5 boabe de piper 1 lingură bulion de roşii sare   Mod de preparare: Se curăţă crapul, se sărează pe afară şi înăuntru şi se lasă să stea cel puţin un […]

Oua in cuib de spanac

  Ingrediente: 6 ouă 1 kg spanac 2 linguri unt 1 lingură smântână 1 lingură brânză rasă sare   Mod de preparare: Se alege spanacul şi se fierbe. Se lasă la o parte, la cald, o lingură de spanac, iar restul se aşază într-o formă de pământ rezistentă la foc, cu două linguri de unt. […]

ReteteReteta zileiRetete CiorbeRetete SupeRetete SalateRetete PasteRetete PizzaRetete PesteRetete VitaRetete VitelRetete PorcRetete PuiRetete OaieRetete MielRetete BerbecRetete de postDesertDiete

Sursa:www.restaurantedelux.ro

 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu