duminică, 19 iulie 2015

Retete Culinare cu poze # 16

Retete culinare cu poze 

Ciorba de crupe de porumb

  Ingrediente: 2 l apă 1 l borş 1 farfurie adâncă de crupe de porumb verdeaţă sare   Mod de preparare: Se spală o farfurie de crupe de porumb şi se pun la fiert într-o oală cu apă. Se adaugă verdeţuri de tot felul tocate mărunt şi cînd totul este bine fiert, se toarnă borşul […]

Ciorba de crap

  Ingrediente: 2 l apă 1 l borş 6 bucăţi de crap (cam 600 g) zarzavat de supă 3 linguri orez verdeaţă sare   Mod de preparare: Se taie mărunt un morcov, un pătrunjel, ceapă. Se pun să fiarbă cu apă, adăugind orezul ales şi spălat. Se curăţă crapul, se scoate osul amar de la […]
 

Supa de rosii cu usturoi

  Ingrediente: 1 kg roşii 1 ceapă 1 lingură unt sau ulei 1 morcov 1 pătrunjel 200 g orez 1 linguriţă zahăr 3 căţei de usturoi sare 2 l zeamă de carne   Mod de preparare: Se îngălbeneşte o ceapă tăiată mărunt în puţin unt sau ulei. Se spală roşii bine coapte, se rup în […]

Supa de macris

  Ingrediente: 3 l apă 500 g măcriş 2 cartofi 1 lingură unt sare 1 gălbenuş 2 linguri smântână   Mod de preparare: Măcrişul trebuie să fie foarte tânăr, de aceea această supă nu este gustoasă decât foarte devreme primăvara. Se alege şi se spală bine măcrişul. Se înăbuşă într-o cratiţă cu puţin unt până […]
 

Sarbusca

  Ingrediente: 1 l apă 2 l zer 1 morcov mijlociu 1 ceapă 300 g cartofi 1 lingură mălai sare   Mod de preparare: Se pune la fiert într-o oală cu apă, un morcov întreg şi o ceapă tăiată mărunt. Când a început să fiarbă, se adaugă cartofii curăţaţi şi tăiaţi în bucăţi potrivite. După […]

Bors de urzici si spanac

  Ingrediente: 300 g urzici 2 linguri orez 2 oua 80 g smantana 1 legatura ceapa verde 1 salata verde 200 g spanac 1 l bors cateva fire de leustean sare Mod de preparare: Cureti urzicile, ceapa, salata si spanacul, le speli in mai multe ape si pui la fiert in 2 l de apa […]
 

Supă verde de primavară

  Ingrediente: 3 legături de ştevie 1/2 kg spanac 1 salată verde 3-4 fire de tarhon 1 legătură de pătrunjel 100 g unt (sau ulei) 1 linguriţă de făină 1 gălbenuş 3 linguri smântână 1 linguriţă condiment   Mod de preparare: Cureţi şi speli ştevia, spanacul şi salata şi le tai fideluţă. Intr-o oală pui […]

Supa deasa de morcovi(crema)

  Ingrediente: 3 l apă 1/2 lingură unt topit 500 g morcov 1 ceapă 4 cartofi mari 1/2 linguriţă zahăr sare unt proaspăt cât o nuca   Mod de preparare: Supa de morcovi, ca şi toate supele de zarzavat, se poate pregăti, în lipsă de zeamă de carne, cu apa în care a fiert alt […]
 

Sos de rosii

  Ingrediente: 500 g roşii unt proaspăt cât o nucă 1 linguriţă zahăr sare 1 frunză de ţelină Mod de preparare: Se spală câteva roşii frumoase, se rup bucăţi şi se pun să fiarbă; se trec prin sită, se adaugă sarea, zahărul, untul şi frunza de ţelină. Se lasă să mai fiarbă până se îngroaşă […]
 

Dovlecei umpluti cu ciuperci

  Ingrediente: 6 dovlecei mijlocii 1 felie de pâine 200 g ciuperci (hribii ar fi ideali dacă îi ai) 2 cepe 1 lingură făină 4 roşii mari 5 linguri ulei verdeaţă sare piper   Mod de preparare: Alegi dovleceii tineri şi proaspeţi, îi cureţi de coajă, îi tai în două pe lung şi le scoţi […]

Mancare de fasole verde cu rosii

  Ingrediente: 1 kg fasole verde 4 cepe potrivite 500 g roşii verdeaţă ustu­roi 1 pahar ulei   Mod de preparare: Cureţi fasolea verde, o speli şi o înăbuşi în ulei împreună cu ceapa tocată şi 1 pahar cu apă. Când fasolea este aproape fiartă, adaugi roşiile curăţate de coajă şi tăiate cuburi, apoi câţiva […]
 

Mancare de mazare cu carnati

  Ingrediente: 1 kg mazăre verde 800-400 g cârnaţi afumaţi picanţi 1 măr mai mare 2 ardei graşi roşii 1 ceapă 1 căpăţână de usturoi 600 ml lapte 2 linguri smântână 3 linguri făină 1 lin­gură rasă de zahăr oregano tarhon condimente ulei sare după gust     Mod de preparare: Cureţi ceapa, usturoiul, ardeii […]

Mazare cu rosii

  Ingrediente: 800 g mazare verde 200 ml ulei 1 legătură pătrunjel 2 cepe 3 linguri făină 5 roşii 1 legătură mărar zahăr sare piper   Mod de preparare: Cureţi mazărea, o speli bine şi o laşi să se scurgă. Tai ceapa, o prăjeşti în ulei, adaugi mazărea şi apă cât s-o cuprindă, sare şi […]
 

Sufleu de cartofi noi cu şuncă

  Ingrediente: 500 g cartofi noi 5 linguri unt 1 lingură făină 100 ml lapte 4 ouă 100 g şuncă presată 100 g caşcaval piper sare   Mod de preparare: Cureţi cartofii, îi speli şi îi pui întregi să fiarbă în apă clocotită cu sare. Când sunt gata, îi scurgi şi îi pasezi prin sită. […]
Supa_simpla_de_rosii_cu_taitei

Supă simplă de rosii cu taiţei

Supă simplă de rosii cu taiţei din: ceapa, morcovi, ardei, ulei, rosii, taitei, sare, frunze de telina, patrunjel. Poate te itnereseaza si Supa crema de rosii cu paine prajita Ingrediente: 2 cepe 2 morcovi 2 ardei 3 linguri ulei 10 roşii mari 150 g tăieţei sare frunze de ţelină pătrunjel   Mod de preparare: Cureţi […]
 

Mancare de pui cu mărar si pătrunjel

  Ingrediente: 1 piept de pui 8 legături de mărar 3 cepe vechi 1 linguriţă făină 1 legătură pătrunjel   Mod de preparare: Cureţi şi speli carnea de pui, o tai cubuleţe pe care le pui să se rumenească în ulei. Toci şi ceapa şi o adaugi peste pui în ulei, lăsându-le să se călească […]

Supă de vară

  Ingrediente: 7-8 roşii coapte bine 1/2 ceşcuţă ulei 1 lingură făină 1 linguriţă zahăr sare pătrunjel verde   Mod de preparare: Speli roşiile şi le pui la fiert cu 1/2 l de apă. Când roşiile sunt fierte, le strecori (dar păstrezi zeama în care au fiert), le decojeşti şi le treci prin sită. Aureşti […]
 

Ciorbă de dovlecei cu măsline

  Ingrediente: 3 dovlecei 150 g măs­line 1 ceapă 1 morcov 1 ţelină 1 rădăcină de pătrunjel 1 păstârnac 1 ardei gras 2 ouă smantână leuştean sare borş 2 linguri făină   Mod de preparare: Toci ceapa şi morcovul, le căleşti împreună cu făina, apoi stingi cu apă. Separat, pui la fiert în apă cu […]
 

Ciorbă de roşii cu hamsii si busuioc

  Ingrediente: 10 roşii mari coapte 200 g hamsii puţin orez 2-3 cepe 1-2 morcovi potriviţi 1 ardei gras 1 ardei iute 1 linguriţă condiment ulei puţin busuioc   Mod de preparare: Cureţi morcovii şi ceapa, dai morcovul pe râzătoare şi toci ceapa. Cureţi ardeiul gras, îl tai cubuleţe, toci şi ardeiul iute. Amesteci legumele, […]
Budinca_de_stevie

Budinca de stevie

Budinca de stevie din: stevie, orez, oua, faina, lapte, pesmet, unt, cascaval, sare, piper. Ingrediente: 4 legături de stevie 2 linguri orez 2 ouă 1 lingură făină 150-200 ml lapte 1 lin­guriţă pesmet 1 lingură unt puţin caşcaval sare piper   Mod de preparare: Pui la foc o oală cu apă sărată şi când clocoteşte […]
 

Mancare de ceapă şi carne de viţel

    Ingrediente: 500 g carne de viţel 7 legături ceapă verde 4-5 boabe de piper 1-2 foi de dafin condimente ulei 1 lingură făină   Mod de preparare: Cureţi şi speli bine carnea, o tai bucăţi, o pui la fiert în apă cu puţin condi­ment şi o laşi pe foc aproximativ 1 oră. Cureţi […]

Ciorba de fasole grasa cu slanină afumată

  Ingrediente: 1/2 kg fasole grasă 1 buca­tă de slănină afumată lată de 2 degete 1 legătură de ceapă verde 1-2 linguri de ulei 2 linguri făină 4-5 linguri de iaurt 1 legătură de pătrunjel 1 legătură de mărar   Mod de preparare: Cureţi fasolea de capete şi o pui la fiert în apă clocotită, […]
 

Salata verde

Ingrediente: 1 căpăţână mare de salată verde sau 2 mijlocii 3 linguri ulei 1 lingură oţet sare piper muştar (facultativ)   Mod de preparare: Se spală salata în mai multe ape, se curăţă de frunzele veştede şi îngălbenite, se desprind frunzele unele de altele şi se scurg bine de apă. Într-un castron se pregăteşte un […]

Ardei umpluti

  Ingrediente: 12 ardei graşi mijlocii 750 g carne macră 1 felie de pâine 1 ceapă 3 linguri orez 1 linguriţă mărar tocat   sare   2 linguri untură 1 lingură bulion 1 linguriţă făină 2 linguri smântână 1 ceaşcă apă   Mod de preparare: Se dă carnea şi o felie de pîine muiată şi […]
 

Ciorba de verdeata

  Ingrediente: 2 l apă 1 l borş o farfurie adâncă plină cu verdeaţă 3 linguri orez 1 bucăţică zahăr sare   un gălbenuş două linguri smântână Mod de preparare: Se pun la fiert într-o oală cu apă frunze de lobodă, frunze de sfeclă, cozi de ceapă verde, mărar, pătrunjel, după gust şi leuştean, tăiate […]

Ghiveci de crap

  Ingrediente: 1 crap de 1 kg 3 linguri ulei 1 ceapă 1 morcov 1 pătrunjel ţelină 2 linguri bulion sau 4 roşii o mână de mazăre o mână de fasole verde 5 boabe de piper   sare   Mod de preparare: Se curăţă peştele, se taie în bucăţi, se dă sare şi se lasă […]
 

Supa de piure de cartofi

  Ingrediente: 3 l apă 750 g cartofi 1 ceapă 1 gălbenuş 1 lingură smântână sare   Mod de preparare: Se fierb într-o oală cu apă cartofii curăţaţi şi tăiaţi bucăţele, cu ceapă şi sare. Se lasă să fiarbă acoperit o jumătate de oră. Se încearcă dacă sunt fierţi. Se trec prin sită cât sunt […]
Ciorba de dovlecei cu smantana

Ciorba de dovlecei cu smantana

Ciorba de dovlecei cu smantana din: apa, bors, zarzavat, dovlecei, rosii, verdeata, sare, galbenus, smantana, ulei, faina. Ingrediente: 2 l apă 1 l borş zarzavat de supă 3 dovlecei frumoşi 2 roşii verdeaţă sare 1 gălbenuş 2 linguri smântână sau 1 lingură ulei şi 1 lingură făină   Mod de preparare: Se pun la fiert […]
 

Sos de hrean

  Ingrediente: 1 gălbenuş 1 lingură smântână 1 lingură hrean ras 1 linguriţă oţet sare   Mod de preparare: Se freacă gălbenuşul cu smântâna. Se pune hreanul ras, puţină sare şi oţet după gust. Se ţine la foc în alt vas cu apă fierbinte, fără să fiarbă, până se serveşte. Pofta buna!

Placinta cu carne

  Ingrediente: 500 g carne 2-3 cepe 2-3 roşii 1 legătură pătrunjel verde 1 lingură orez 2 linguri untură aluat de plăcintă Mod de preparare: Tocăm carnea şi o prăjim împreună cu ceapa tăiată mărunt. Amestecăm ro­şiile tăiate, fără pieliţe şi fără seminţe, cu tocătură, pe foc. După ce carnea s-a prăjit, adăugăm sare, piper, […]

Supa deasa de mazare verde

  Ingrediente: 3 l apă 500 g mazăre boabe verde 1 salată verde o mână de spanac unt proaspăt cât o nucă   Mod de preparare: Într-o oală cu apâ se fierb mazărea şi câteva frunze de spanac şi de salată, tăiate fin. Se lasă să fiarbă înăbuşit, la foc potrivit, trei sferturi de oră. […]
 

Ciorba de perisoare

  Ingrediente: 2 l apă 1 l borş zarzavat de supă verdeaţă 3 roşii sare 1 gălbenuş 2 linguri smântână 500 g carne porc 1 felie de pâine 2 linguri orez 1 ceapă 1 ou sare piper   Mod de preparare: Se pune la fiert într-o oală cu apă, un morcov, un pătrunjel, o ceapă, […]

Ochiuri in tomate

  Ingrediente: 6 ouă 6 roşii frumoase o lingură de unt proaspăt 6 feliuţe mici de şuncă sare   Mod de preparare: Se aleg pătlăgele roşii netede şi destul de mari, ca să încapă în fiecare câte un ou. Se taie capacul, Se golesc de miez, se pune în fiecare câte o bucăţică mică de […]
 

Sos de marar cu smantana

  Ingrediente: 1/2 lingură unt 1 lingură făină 1 ceaşcă lapte 2 linguri smântână 1 lingură mărar tocat sare   Mod de preparare: Se face un rântaş alb din unt cu făină. Se stinge cu o ceaşcă de lapte sau cu zeamă de carne. Se adaugă smântâna, mărarul tocat fin şi sare. Se ţine la […]

Ciorba de fasole verde

  Ingrediente: 2 l apă 1 l borş zarzavat de supă 500 g fasole grasă verdeaţă 1 ardei gras 3 roşii mijlocii sare   Mod de preparare: Într-o oală cu apă clocotită, se pun la fiert un morcov, un pătrunjel şi o ceapă tăiată mărunt. Se adaugă fasolea tăiată în bucăţi, verdeaţă, cozi de ceapă […]
 

Mancare de crap

  Ingrediente: 1 crap de 1 kg 1 lingură unt sau ulei 20 fire arpagic 1/2 lingură făină 2 pahare vin roşu pătrunjel verde dafin 2 căţei de usturoi   un praf de piper   sare   Mod de preparare: Se curăţă crapul, se taie în bucăţi de mărime potrivită şi se lasă cu sare […]

Ciorba de burta

  Ingrediente: 4 1 apă 1 kg burtă 1 picior de viţel zarzavat de supă 2 foi de dafin 10 boabe piper 2 linguri oţet 2 gălbenuşuri sare   Mod de preparare: Se spală în mai multe ape şi se curăţă cu sare până rămîn albe, 1 kg de burtă şi un picior de viţel. […]
 

Sos de usturoi(Aioli)

  Ingrediente: 1 căpăţână de usturoi 1/2 linguriţă boia de ardei 1 gălbenuş 100 g ulei sare 1/2 linguriţă oţet   Mod de preparare: Se striveşte usturoiul în piuliţa de lemn sau şi mai bine într-una de piatră. Se adaugă boiaua de ardei, sare şi un gălbenuş. Se toarnă puţin câte puţin uleiul, ca la […]

Ochiuri cu branza

  Ingrediente: 6 ouă 1 lingură unt 1/2 lingură făinâ 1/2 l lapte 3 linguri brânză rasă sare   Mod de preparare: Se fac ochiuri româneşti, fierte ca mai sus în apă cu puţin oţet. Se scurg şi se aşază pe o farfurie unsă cu unt, rezistentă la foc. Separat se face un sos alb […]
 

Budinca de vinete

  Ingrediente: 4 vinete 300 g carne 8-9 roşii 3-4 linguri unt sau untură 1 lingură sos alb 2-3 linguri caş­caval ras sare piper pătrunjel verde Pentru tocatura: 100 g carne de vacă 100 g carne de viţel 100 g carne de porc Mod de preparare: Tăiem vinetele în felii lungi, subţiri. Presărăm puţină sare […]

Supa deasa de fasole boabe(crema)

  Ingrediente: 4 l apă zarzavat de supă 300 g fasole 1 ceapă unt proaspăt cât o nucă sau ulei   Mod de preparare: Fasolea aleasă şi spălată se fierbe într-o oală cu apă, după ce dă în clocot, se scurge apa şi se toarnă altă apă fierbinte. Se adaugă un morcov tăiat în patru, […]
 

Supa de ciuperci

  Ingrediente: 3 l apă zarzavat de supă 500 g ciuperci 1 linguriţă unt 1 lingură făină   sare   piper 1 gălbenuş   Mod de preparare: Se aleg ciuperci tinere, adică încă închise, şi foarte proaspete. Se spală bine, se curăţă şi se taie în felii potrivite. Ca să rămînă albe, pe măsură ce […]

Supa de cartofi cu praz

  Ingrediente: 3 l apă 400 g cartofi 1 morcov 1 pătrunjel 1/2 ţelină 3 fire de praz unt proaspăt cât o nucă   Mod de preparare: Se fierbe zarzavatul în apă cu sare. Când este fiert se strecoară, iar în zeamă se fierb cartofii tăiaţi cuburi egale şi prazul tăiat în felii subţiri. Se […]
 

Dovlecei umpluţi orez, ceapă şi brânză

  Ingrediente: 3 dovlecei 150 g brânză telemea 100 g orez fiert 2 linguriţe ceapă tocată şi înăbuşită în ulei 3 linguri pesmet încă 2 linguri de telemea rasă 100 g smântână 1/2 legătură de pătrunjel 2 linguri ulei sos tomat   Mod de preparare: Cureţi dovleceii de coajă, îi tai pe lungime în jumătăţi […]

Parjoale

  Ingrediente: 750 g carne (cap de muşchi) 250 g grăsime de la rinichi 2 felioare pîine aibă lapte pentru muiat pîinea grăsime pentru prăjit 1 ceapă sare piper 5 linguriţe gheată sau apă Pentru pane: ouă pesmet Mod de preparare: Curăţăm carnea şi o trecem prin ma­şină împreună cu grăsimea de la rinichi şi […]
 

Pilaf cu urzici si spanac

  Ingrediente: 100 g orez 1 cub condiment 250 g spanac 300 g urzici 1 legătură ceapă verde ulei sare piper     Mod de preparare: Pui la fiert 300 ml apă cu condimentul, iar separat cureţi ceapa, o tai mărunt şi o căleşti în ulei încins. Când supa a dat în clocot, o adaugi […]

Supa de dovlecei cu crutoane

  Ingrediente: 1 kg dovlecei 2 cepe potrivite 1 lingură făină 2 ouă 100 g unt 2 l supă din cuburi pâine pentru cru­toane sare 1 ceaşcă lapte   Mod de preparare: Cureţi, speli şi tai ceapa mărunt. Speli şi dovleceii foarte bine şi îi tai cubuleţe sau felii pe care le păstrezi în apă […]
 

Borş de pui la gheaţă

  Ingrediente: 1 l lapte prins 3 sfecle roşii 1/4 l borş 4 ouă 2 castraveţi 1 legătură de verdeaţă (mărar şi pătrun­jel) 1/2 piept de pui 5 linguri smântână sare după gust   Mod de preparare: Ţii laptele la rece cât pregăteşti borşul. Pui la fiert borşul cu sfecla dată pe râzătoare. După ce […]

Mujdei de usturoi

  Ingrediente: 2 căpăţâni de usturoi un praf de sare 1/2 ceaşcă apă sau zeamă de carne   Mod de preparare: Se curăţă usturoiul şi se striveşte cu puţină sare în piuliţa de lemn, până se face ca o alifie. Se pune în sosieră şi se toarnă deasupra zeamă de carne sau apă. Pofta buna!
 
Mancare_de_stevie

Mancare de stevie

Mancare de stevie din: stevie, ceapa verde, pasta de tomate, usturoi, boia dulce, faina, condimente, ulei, sare. Poate te intereseaza si: Stevie cu orez integral Ciorba de urzici cu stevie si loboda Sărmăluţe cu soia în frunze de ştevie Bors de stevie Mâncare de stevie   Ingrediente: 8-10 legături ştevie 2 legături ceapă ver­de 2 […]

Pilaf cu dovlecei

  Ingrediente: 4-5 dovlecei 1 ceaşcă orez 150 ml ulei 1 ceapă 3-4 roşii mari 2 ardei graşi 1 legătură de pătrunjel 1 legătură de mărar 1 lingură condimente   Mod de preparare: Alegi şi speli orezul şi-l pui la fiert în apă îmbogăţită cu condimente. Cât fierbe orezul, cureţi ceapa, o tai mărunt şi […]
 

Budinca de taietei cu carne

  Ingrediente: 550 g carne 2 linguri unt sau untură 1 ceapă puţină făină 1 lingură bulion de roşii 2 ouă caşcaval nucşoară sau piper tăitei Mod de preparare: Pregătim tăieţeii şi îi tăiem mai groşi. Pe de altă parte, tocăm carnea şi o prăjim în untură, cu o ceapă şi puţină faină. Adăugăm o […]

Sos de mustar

  Ingrediente: 2 linguriţe muştar 100 g ulei sare puţin oţet sau zeamă de lămâie   Mod de preparare: Se subţie muştarul cu puţin oţet de vin sau cu zeamă da lămâie şi se freacă cu uleiul turnat picătură cu picătură.   Pofta buna!
 

Sufleu de oua

  Ingrediente: 6 ouă 1 lingură unt 1 lingură făină 1/2 l lapte 2 albuşuri sare 1 praf de piper 1 lingură brânză rasă   Mod de preparare: Se fierb ouăle jumătate tari şi se aşază într-o farfurie de sticlă rezistentă la foc, unsă cu unt. Se face următorul sos de făină: se prăjeşte uşor […]

Sos cald de mustar

  Ingrediente: 2 cepe mari 1 lingură unt 1 linguriţă făină 2 ceşti zeamă de carne sau apă 1 păhărel de vin alb 1 linguriţă muştar 1/ 2 linguriţă zahăr un praf de piper sare   Mod de preparare: Se taie ceapa şi se pune într-o cratiţă cu o lingură de unt. Se lasă să […]
 

Mancarica de perisoare

  Ingrediente: 750 g carne 175 g orez piper 3 ouă 10 toi de spanac 2 legături pătrunjel 2 legături mărar 3 peşti zeamă de carne pentru umplut mancarea şi pentru fiert orezul sare Mod de preparare: Facem o tocătură de perişoare fără miez de paine. Fierbem orezul pe jumătate într-o ceaşcă de zeamă de […]

Perisoare cu smantana

  Ingrediente: 750 g carne 50 g grăsime de la rinichi 125 g miez de paine 1 ou sare piper mărar pătrunjel tocat Pentru sos : 5 linguri lapte un vîrf de cutit boia 5-6 linguri smantană 2 linguri grăsime pentru prăjit Pentru rîntaş : făină şi unt Dăm carnea de vacă sau de mînzat […]
 

Budinca de carne

  Ingrediente: 1 kg carne pufin unt sau untură 4 cepe 1 lin­guriţă bulion de roşii 1 căpătînă usturoi 3 ouă 1 lingurită faină 1 ceşcută lapte Mod de preparare: Punem carne de vacă fără os (poate fi şi de berbec) într-o cratiţă cu puţind untură sau unt şi cu ceapă tăiată subţire. Prăjim totul […]

Clatite cu carne

  Ingrediente: 10 clătite 300 g carne 1 ceapă 1-2 linguri sos alb 2 ouă pesmet grăsime pentru prăjit Mod de preparare: Facem foi de clătite. Tăiem fie­care foaie în patru pătrate cu latura de 5-6 cm. Pregătim tocătură de carne ca pentru musaca şi o tocăm încă o dată cu un cuţit mare pană […]
 

Chiftelute cu sos (marinate)

  Ingrediente: 700 g carne 50 g grăsime de Ia rinichi miez de paine sare piper 2 ouă 1 lingură bulion de carne sau apă rece pentru tocătură piper (boabe) 1 foaie de dafin 2 boabe ienibahar 2 ardei graşi 750 g roşii lămaic sau oţet 2 cepe făină bulion de carne Mod de preparare: […]

Cartofi umpluti cu carne

  Ingrediente: 5 cartofi mai mari Pentru umplutură : 250 g carne o bucăţică grăsime de la rinichi 1 gălbenuş mărar după gust 300 g unt 1 lingură smîntînă (pentru tocătură) 1 ccapă şi codite de ceapă verde 2 linguriţe orez sare piper unt pentru vînturăt 650 g roşii 5 linguri smantană   Mod de […]

Coltunasi cu carne

  Ingrediente: toale produsele necesare pentru un aluat fară drojdie umplutură Mod de preparare: Facem un aluat fără drojdie şi pregătim umplutura. Intindem aluatul atît de subţire, încît să se între­zărească masa sau fundul pe care lu­crăm. Cu un pahar de apă tăiem cercuri clin foaie, ungem marginile cu albuş (ca să nu se desfacă […]

Salată de macrou cu maioneză si usturoi

  Ingrediente: 1 peşte macrou afumat 1 cutie boabe de porumb 7-8 cartofi 100 g ciuperci din conservă 4-5 castraveţi 2-3 gogoşari muştar 100 g maioneză cu usturoi sare piper Pentru decor ai nevoie de: câteva măsline 2 castraveţi muraţi 2 gogoşari   Mod de preparare: Pui cartofii la fiert cu tot cu coajă, iar […]
 

Musaca de spanac cu carne de viţel

  Ingrediente: 1/2 kg carne de viţel 1 kg spanac 6 ouă 2 cepe 2 linguri smântână 3 linguri făină 1 lingură caşcaval ras     Mod de preparare: Treci carnea prin maşina de tocat, iar ceapa o cureţi şi o căleşti în puţin ulei. O laşi doar cât să se înmoaie, apoi adaugi carnea. […]

Musaca de vinete si cartofi cu soia

  Ingrediente: 8 vinete tinere 6 cartoţi potriviţi 2 ardei graşi 2 cepe 100 g ciuperci 100 g orez 100 g soia granule 1 legătură de mărar sare piper boia cimbru ulei 2 ouă 2 linguri smântână 1 lingură bulion 1 lingură făină 2 linguri pesmet   Mod de preparare: Pui la fiert apă cu […]
 

Sote de mazare cu friganele

  Ingrediente: 2 kg mazăre în teci (din care vei rămâne cu 1 kg după curăţare) 150 unt 100 ml ulei 1/2 l lapte 2 ouă 1 legătură mărar 1 pâine sare după gust   Mod de preparare: Desfaci tecile şi scoţi toate boabele pe care apoi le vei pune la fiert în apă cu […]

Pizza cu aluat din branza

  Ingrediente: 1 pachet de margarină 300 g brânză de vaci 100 g telemea 1 cană de făină 1 plic praf de copt zeamă de lămâie 8 ouă 2 legături de mărar 500 ml suc de roşii 300 g mezeluri 200 g caşcaval   Mod de preparare: Din margarină, brânza mărunţită şi făină frămânţi un […]
 

Sos pentru fripturi

  Ingrediente: 1 lingură unt 1 lingură făină 1 ceaşcă zeamă de carne 1 lingură oţet 1 linguriţă muştar 100 g ciuperci unt proaspăt cât o nucă sare   Mod de preparare: Se prăjeşte o lingură de făină cu 1/2 lingură de unt, ţinându-se pe foc până începe să se rumenească. Se stinge cu zeama […]

Mancarică de linte

  Ingrediente: 1 kg linte 2 cepe 2 morcovi 3 roşii 3 căţei de usturoi 1 linguriţă boia iute condi­ment ulei   Mod de preparare: Speli lintea şi o pui la înmuiat în apă rece de seara până dimineaţa (trebuie să stea astfel 10 ore). A doua zi, cureţi ceapa şi morcovul, le speli, le […]
 

Salata de gogosari

  Ingrediente: 6 gogoşari 2 linguri ulei 1 lingură oţet sare   Mod de preparare: Se aleg gogoşari mari şi nevătămaţi, se coc pe maşină şi se curăţă la fel ca ardeii. Se taie în sferturi, se îndepărtează cotorul şi seminţele, şi se aşază frumos în salatieră. Deasupra se toarnă un sos făcut din ulei, […]
Melci_fierti

Melci fierti

Melci fierti din: melci, otet, sare, vin, ceapa, morcov, usturoi, cimbru, dafin, sare, boabe de piper. Ingrediente: 3 duzini de melci 1 pahar oţet 1 lingură sare 1 pahar cu vin 1 ceapă 1 morcov 3 căţei de usturoi cimbru dafin sare 10 boabe piper   Mod de preparare: Melcii sunt mai gustoşi începând din […]
 

Mancare de vinete

  Ingrediente: 2-3 vinete 3-4 roşii 5-6 căţei de usturoi ulei sare   Mod de preparare: Speli vinetele şi roşiile, cureţi vinetele pijama (o parte de coajă o cureţi, o parte nu), le tai cubuleţe şi le pui să se călească într-un ceaun cu ulei încins, pe foc mic. Ai grijă să amesteci mereu cu […]

Burta de crap in saramura

  Ingrediente: 1 crap de 1 kg 1 linguriţă ulei 1 linguriţă boia sare   Mod de preparare: Se alege un crap mai mare, se curăţă şi se taie capul şi coada. Se despică peştele în două, în lungime, se scot înotătoarele, şira spinării şi oasele rnai mari. Se ung jumătăţile de crap cu ulei […]
 

Piftie de crap

  Ingrediente: 1 kg peşte 1/2 l apă sare 3 căţei de usturoi   Mod de preparare: Se curăţă peştele ca pentru rasol. Se taie bucăţi potrivite şi se pun împreună cu capul într-o cratiţă cu atâta apă, cât să le cuprindă. Se fierb la foc potrivit. Se ia spuma şi se adaugă puţină sare. […]

Salata de varza alba

Ingrediente: 500 g varza, 3 linguri ulei 2 linguri oţet 1/2 linguriţă sare   Mod de preparare: Se taie varză foarte fin şi se sărează. Se lasă să stea o jumătate de oră. Se stoarce în mâini. Se adaugă ulei şi oţet şi se amestecă.   Pofta buna!
 

Ciorba de pui tanar

  Ingrediente: 1,5 l apă 1 l borş 1 pui mijlociu zarzavat de supă 3 linguri orez verdeaţă cozi de ceapă verde 2 roşii sare 1 gălbenuş 2 linguri smântână   Mod de preparare: Într-o oală cu apă clocotită se pun la fiert un morcov, o rădăcină de pătrunjel şi o ceapă tăiată mărunt. Când […]

Ciuperci umplute cu branza

Ingrediente: 500 g ciuperci 50 g unt 100 g brânză 1 lingură mărar sau pătrunjel verde, tocat   Mod de preparare: Se pregătesc la fel ca ciupercile umplute şi se pun într-o cratiţă la foc să se moaie pe jumătate, punând în fiecare câte un praf de sare şi o bucăţică de unt. Picioarele ciupercilor […]
 

Midii fierte

  Ingrediente: 2 kg midii 1 pahar de vin 1 ceapă 1 frunză de pătrunjel cimbru dafin 2 căţei de usturoi sare piper   Mod de preparare: Ca şi la raci, o primă condiţie la pregătirea midiilor este ca ele să fie cât se poate de proaspete. Fie că sunt servite cu scoica, fie fără […]

Pui cu dovlecei

  Ingrediente: 1 piept de pui 2 dovlecei 1 legătură de ceapă verde 2 linguri de făină 1 legătură de mărar 1 pahar mic de smântână (de 120 g) 100 ml ulei   Mod de preparare: Speli carnea, o usuci cu un şervet de bucătărie, o tai bucăţi şi le pui la prăjit. După ce […]
 

Dovlecei cu smântână

  Ingrediente: 3 dovlecei 100 g smântână 3 linguri pesmet 1 lingură făină 1 legătură mărar 1 linguriţă condimente sare ulei   Mod de preparare: Cureţi dovleceii de coajă şi îi tai pe lung în felii de 1/2 cm. Presari feliile cu sare şi le laşi circa 2-3 ore să-şi lase zeama. Apoi le presezi […]

Ciorba de berbec

  Ingrediente: 2 l apă 1 l borş 750 g carne de berbec 1 morcov 1 pătrunjel 1/2 varză mică 500 g roşii 1 ardei gras sare   Mod de preparare: Se taie carnea bucăţi potrivite. Se fierbe în apă, cu un morcov şi un pătrunjel. Se ia spuma, se potriveşte de sare. Când carnea […]
 

Supa de zarzavat

  Ingrediente: 1 morcov mijlociu 1 rădăcină pătrunjel 1 fir de praz 1/2 ţelină 3 cartofi 1/2 lingură unt 2 l zeamă de carne   Mod de preparare: Morcovul, pătrunjelul, prazul, ţelina şi cartofii se taie ca tăiţeii. Se încinge într-o cratiţă untul, se pune tot zarzavatul, afară de cartofi, amestecând cu lingura, până se […]

Oua cu spanac

  Ingrediente: 6 ouă 1,500 kg spanac 1 lingură unt 1/2 lingură făină 6 felii de pâine sare   Mod de preparare: Se pregăteşte piureul de spanac . Separat se prăjesc în unt feliile de pâine. Se fierb ouăle jumătate tari, se curăţă şi se aşază câte unul peste o felie de pâine prăjită. Deasupra […]
 
Raci_fierti

Raci fierti (varianta)

Raci fierti din: raci, apa, sare, usturoi, frunza de dafin, condimente. Ingrediente: 18 raci   apă cât să-i cuprindă sare câţiva căţei de usturoi o frunză de dafin puţine condimente   Mod de preparare: Se controlează ca toţi racii care trebuie pregătiţi să fie vii. Se fierbe atâta apă într-o oală cât să acopere racii, […]

Supa de cartofi

  Ingrediente: 3 l apă 500 g cartofi 1 morcov 1 pătrunjel 1 praz 1/2 ţelină 1 ceapă 1 lingură unt sau ulei 1 lingură făină sare   Mod de preparare: Se fierbe zarzavatul în apă cu sare. Când este complet fiert, se strecoară, iar în zeamă se fierb cartofii tăiaţi bucăţele. Se prăjeşte puţin […]
 

Sos de ou

  Ingrediente: 1 ou 1 gălbenuş 200 g ulei 1 linguriţă zeamă de lămâie sare 1 castravete mic în oţet 1 linguriţă cozi de ceapă verde tocate mărunt   Mod de preparare: Se fierbe un ou răscopt. Se dă gălbenuşul prin sită, se pune un gălbenuş crud, sare, puţină lămâie, şi se face cu ulei […]

Sos tartar

  Ingrediente: 2 gălbenuşuri 1 linguriţă muştar 200 g ulei 1/2 linguriţă oţet sau zeamă de lămâie sare 1 castravete mic în oţet 1 lingură arpagic tocat 1 lingură capere verdeaţă (tarhon şi pătrunjel) Mod de preparare: Se face sosul maioneză ca mai sus. Se adaugă arpagicul, castravetele în oţet, caperele şi verdeaţa, toate tăiate […]
 

Varza dulce cu smantana

Ingrediente: 1 kg varză nouă 200 g smântână 100 ml lapte 1 lingură făină 1 legătură mărar tocat 100 ml ulei sare după gust   Mod de preparare: Cureţi varza de foile exterioare şi o toci. O presari cu sare şi o laşi 15 minute. Apoi o presezi ca să înlături zeama şi o pui […]

Crap rasol

  Ingrediente: 1 crap cam de 1,5 kg 1 ceapă zarzavat de supă 1 păhărel de oţet 2 l apă 1 frunză de dafin sare 5 boabe piper   Mod de preparare: Se curăţă peştele de solzi şi se scoate cu grijă osul amar de la cap, care amăreşte peştele la fiert. Se curăţă înăuntru […]
 

Musaca de fasole grasa

  Ingrediente: 1 kg fasole grasă (lată, galbenă) 600 g piept de pui 1 ceapă 3 ouă 3 linguri smântână 1 lingură făină 1 lingură bulion 3 roşii ulei sare piper   Mod de preparare: Cureţi fasolea de capete, o tai bucăţi mai mici şi o fierbi în apă cu sare. Carnea spălată şi ceapa […]

Bors de salata cu kaizer afumat

  Ingrediente: 2-3 căpăţâni de salată verde 2 legături ceapă verde 1 morcov 150 g kaizer 3 ouă 1 legătură leuştean 1 legătură pătrunjel sare 1 cană borş ulei   Mod de preparare: Cureţi şi speli bine salata, ceapa şi morcovul, apoi tai salata fâşii, toci ceapa şi dai morcovul pe râzătoare. Căleşti ceapa cu […]
 

Salata verde cu smantana

  Ingrediente: 1 căpăţână mare de salată sau 2 mijlocii 2 linguri smântână 1 lingură zeamă de lămâie sau oţet sare piper Mod de preparare: Se spală salata în mai multe ape, se curăţă de frunzele veştede şi îngălbenite, se desprind frunzele unele de altele şi se scurg bine de apă. Se amestecă smântâna cu […]

Salata bulgareasca

  Ingrediente: 500 g cartofi 250 g roşii 2 ardei graşi 1 castravete 2 cepe 3 linguri ulei 1 lingură oţet sare   Mod de preparare: Este o salată de vară care se prepară din toate zarzavaturile ce se pot mânca crude: roşii, ardei, castraveţi, ceapă, tăiate toate în felii subţiri, la care se adaugă […]

Cartofi umpluti cu ciuperci si cascaval

  Ingrediente: 12-14 cartofi 250 g ciuperci proaspete sau din conservă 200 ml lapte 100 g caşcaval 2 cepe 1 lingură de făină 1 legătură de mărar 1 lingură de ulei 2 linguri de margarină sare piper   Mod de preparare: Fierbi cartofii în coajă timp de 10-15 minute şi când sunt gata îi cureţi, […]

Ciorba ruseasca cu smantana

  Ingrediente: 2 l apă 1 l borş 1 kg carne de vacă 1 ceapă 1 morcov 1 pătrunjel 1/2 ţelină 1 mână fasole ţucără 1/4 varză mică 2 cartofi 2 roşii sfecla 1 galbenus 2 linguri smantana verdeaţă (mărar, pătrunjel, leuştean) sare   Mod de preparare: Se taie carnea de vacă în bucăţi potrivite […]
 

Macrou pane

  Ingrediente: 1 kg macrou 1 lămâie 3-4 linguri făină sare ulei 2 ouă   Mod de preparare: Cureţi macroul, îl speli bine, îl porţionezi, îl presari cu sare, îl stropeşti cu zeama de lămâie şi-l laşi la frigider pentru apro­ximativ 1 oră. După acest timp dai bucăţile de macrou prin făină, apoi prin ou […]

Ciorbă ţăranească cu carne de vacă

O reteta delicioasa de ciorba taraneasca cu carne de vita din: apa, bors, carne de vaca, ceapa, morcov, patrunjel, fasole, varza, cartofi, rosii, verdeata si sare. Ingrediente: 2 l apă 1 l borş 1 kg carne de vacă 1 ceapa 1 morcov 1 pătrunjel 1/2 ţelină 1 mână fasole ţucără 1/4 varză mică 2 cartofi […]
 

Salată de morcovi cu lamaie

  Ingrediente: 1 kg morcovi 1 lămâie 5-6 căţei de usturoi 1 legă­tură de pătrunjel ulei   Mod de preparare: Speli şi cureţi mor­covii şi îi pui la fiert în apă cu sare, dar nu acoperi oala ca să nu se înmoaie prea tare. Când sunt gata îi tai rondele de 1 cm grosime. Toci […]

Tort de pepene galben

  Ingrediente: 6 ouă 6 linguri zahăr 6 linguri făină   Mod de preparare: Baţi albuşurile spumă, apoi adaugi zahărul treptat, gălbenuşurile unul câte unul, încorporezi şi făina şi amesteci cu o lingură de lemn de sus în jos. Ungi o formă de tort cu margarină, o tapetezi cu făină, torni compoziţia şi o dai […]
 

Sos picant cu verdeturi

  Ingrediente: 2 gălbenuşuri 1 linguriţă muştar 200 g ulei 1/2 linguriţă zeamă de lămâie sau oţet sare câteva frunze de haţmaţuchi (plantă asemănătoare pătrunjelului, cu gust picant) pătrunjel ceapă verde Mod de preparare: Se pun gălbenuşurile într-un castron, cu zeama de lămâie şi un praf de sare. Se freacă cu o lingură de lemn […]
 

Sos maioneza cu smantana

  Ingrediente: 2 gălbenuşuri 200 g ulei 1/2 linguriţă zeamă de lămâie 2 linguri smântână groasă sare piper Mod de preparare: Se pregăteşte sosul maioneză şi când este gata, se adaugă smântâna. Maioneza se sporeşte şi în acelaşi timp capătă un gust fin. Pofta buna!

Sos maioneza

  Ingrediente: 3 gălbenuşuri 300 g ulei 1 linguriţă zeamă de lămâie sau oţet sare   Mod de preparare: Se pun gălbenuşurile într-un castron, cu zeama de lămâie şi un praf de sare. Se freacă cu o lingură de lemn sau se bat cu telul până ce gălbenuşurile sunt bine amestecate. Apoi se adaugă uleiul […]
 

Salata de ciuperci

  Ingrediente: 500 g ciuperci 2 linguri ulei 2 linguri oţet sare piper pătrunjel verde tocat   Mod de preparare: Se curăţă ciupercile, se spală şi se pun să fiarbă în apă cât să le cuprindă, cu sare şi puţin oţet. Când sunt gata, se scurg şi se taie în felii nu prea subţiri. Se […]

Salata de spanac

  Ingrediente: 1 kg spanac 1 ou rascopt 2 linguri ulei 1 lingură oţet sare un praf de piper   Mod de preparare: Se alege spanacul şi se spală în mai multe ape. Se opăreşte cu apă clocotită sărată, se scurge şi se taie nu prea mărunt. Se aşază în farfuria de salată, iar deasupra […]
 

Salata de cartofi cu ceapa

Ingrediente: 1 kg cartofi 4 cepe 1/2 ceaşcă oţet îndoit cu apă 1 lingură zahăr sare . Pentru sos: 2 gălbenuşuri 100 g ulei 1 lingură zeamă de lămâie sau oţet un praf de piper sare Mod de preparare: Se fierb cartofii, se curăţă calzi, se taie felii şi se pun într-un carton. Se toarnă […]

Salata de varza rosie

Ingrediente: 500 g varză roşie 3 linguri ulei 1/2 ceaşcă oţet îndoit cu apă 1/2 linguriţă sare   Mod de preparare: Se taie varza foarte fin. Se sărează, se amestecă, se lasă să stea puţin şi se stoarce bine. Se pune la foc sa fiarbă oţet de vin îndoit cu apă şi cu sare cât […]
 

Pateu imitat

Ingrediente: 2 cepe mijlocii, 1 lingură untură 2 linguri pesmet 50 g drojdie 1 pahar lapte 2 ouă răscoapte un praf de enibahar un praf de piper sare   Mod de preparare: Se toacă ceapa foarte mărunt şi se rumeneşte într-o cratiţă, cu o lingură de untură. Se adaugă pesmetul şi laptele în care s-a […]

Ciorba de vitel

  Ingrediente: 2 l apă 1 l borş 1 kg carne de vitel 1 ceapă 1 morcov 1/4 varza mica 2 roşii verdeaţă (mărar, pătrunjel, leuştean) sare   Mod de preparare: Se fierb bucăţile de carne şi se ia spuma. Se pune morcov, şi o rădăcină de pătrunjel, puţină varză şi ceapă tăiată mărunt,rosiile. Se […]
 

Piftie de pasare

Ingrediente: o pasăre de aproximativ 1 kg, 2 — 3 l apă (după timpul cât trebuie să fiarbă pasărea) 2 — 3 căţei de usturoi sare   Mod de preparare: Se fac din curcan, gâscă, găină (cocoş), pui. Se curăţă pasărea, se taie, alegând bucăţile potrivite pentru piftii. Se pune apa să fiarbă şi când […]

Zacusca de ardei si gogosari

Ingrediente: 1 kg roşii, 4 gogoşari 4 ardei graşi 1 morcov mijlociu 1 ceapă 2 — 3 căţei de usturoi 50 g ulei 1 lingură zahăr sare   Mod de preparare: Se fierb roşiile şi se trec prin sită. Între timp se coc gogoşarii şi ardeii. Se curăţă, se îndepărtează cotorul şi seminţele, şi se […]
 

Musaca de vinete cu rosii

  Ingrediente: 750 g carne 3 vinete mari 400 g roşii verdeaţă 1 ardei gras 300 g grăsime 1 ceapă mare sare piper zeamă de carne   Mod de preparare:   Curăţăm carnea de pieliţe, o spălăm şi o tocăm. Tăiem mărunt ceapa, apoi o prăjim în grăsime încinsă, pînă se îngălbeneşte bine. Amestecăm carnea […]

Salata de telina

  Ingrediente: 500 g ţelină 1 gălbenuş 50 g ulei 1 linguriţă muştar 1 lingură oţet sare Mod de preparare: Se curăţă ţelina şi se taie ca fideaua. Se opăreşte cu apă clocotită cu sare. Se scurge bine şi se amestecă fie cu un sos maioneză, fie cu un sos de ulei, oţet şi muştar. […]
 

Bors de hribi

  Ingrediente: 100 g hribi (manătărci) uscaţi 1 1 apa 2 ceşti de borş 500 g varză acră 1 ceapă 2 linguri făină 2 linguri ulei sare verdeaţă Mod de preparare: Fierbem hribii. Tăiem varza fin şi o prăjim în ulei, presărăm făină şi prăjim mai departe. Scoatem hribii fierţi din zea­mă, îi tăiem mărunt, […]

Crochete de cartofi umplute

  Ingrediente: 3,5 kg cartofi mari 6 ouă 1 lingură caşcaval ras făină sare umplutură de carne fiartă   Mod de preparare: Spălăm cartofii şi îi punem la fiert, necurăţaţi, cu puţină sare. Cînd sunt fierţi, îi curăţăm, îi trecem fierbinţi prin sită sau prin presă, pe masa de aluat presărată cu făină. Facem un […]
 

Bor de stevie

  Ingrediente: 200 g ştevie 100 g măcriş 1 1 apă sau zeamă de carne 2 ceşti borş 1 ceapă 50 g unt 30 g orez piătrunjel leuştean sare piper Mod de preparare: Punem untul într-o oală şi prăjim ceapa tăiată mărunt. Opărim ştevia şi măcrişul, tăiem de cîteva ori cu cuţitul şi le punem […]

Ficat de miel la gratar

  Ingrediente: ficatul de la un miel mare puţin ulei sare piper Mod de preparare: Tăiem ficatul în felii ca pentru şniţel. Presărăm sare şi piper, stropim cu cateva picături de ulei, punem puţin pătrunjel şi un căţel de usturoi tocat. Tăvălim în pesmet mărunt şi punem feliile pe grătar încins. Lăsăm să se frigă […]
 

Ciorba de zarzavat cu zeama de varza

  Ingrediente: 1 1 apă 1 ceaşcă zeamă de varză 2 morcovi 1 pătrunjel 1 păstarnac 2 ardei graşi 2 roşii mari 2 cartofi mari 1 fir de praz 750 g varză acră sau dulce nestoarsă verdeaţă 125 g unt 5 linguriţe făină sare piper bulion de roşii 2 gălbenuşuri 5 linguri smantană   Mod […]

Ciorba de potroace

  Ingrediente: măruntaie şi bucăţele de carne de pasăre 1 1 apă 1 1 zeamă de varză acră zarzavat de supă 2 cepe 25 gr orez sare ardei verde mic leuştean 2 gălbenuşuri   Mod de preparare:   Turnăm într-o oală zeamă de varză în­doită cu apă. Cînd dă în fiert, adăugăm măruntaiele şi bucăţelele […]
 

Bors de stiuca

  Ingrediente: 1 kg ştiucă 1 1 apă 2 ceşti borş 1 morcov 1 pătr­unjcl 1 păstîmac o bucăţică telină putină varză 1 ceapă sare verdeaţă Mod de preparare: Tăiem subţire zarzavatul, varza şi ceapa şi le punem în apă cu puţină sare să fiarbă timp de o oră. După aceea adăugăm borşul. Curăţăm ştiuca, […]

Rinichi de vaca cu ciuperci

  Ingrediente: 500 g rinichi 125 g unt 1 ceapă 1 linguriţă bu­lion de roşii 1 lingură făină 3/4 pahar vin 5 ciuperci mari 1 ceaşcă zeamă de carne   Mod de preparare:   Tăiem rinichiul în cuburi sau în felii şi îl opărim cu apă clocotită. Tocăm mărunt o ceapă şi o prăjim uşor […]
 

Bors de loboda

  Ingrediente: 5 legături lobodă 1 1 apă 2 ceşti borş 1 morcov 1 pătrunjel 2 cepe sare 50 gr orez sau 2 cartofi 125 g unt mărar pătrunjel leuştean 2-3 fire ceapă verde 2 gălbenuşuri 100 g sman­tană Mod de preparare: Punem apă cu sare la fiert. Curăţăm zarzavatul, îl radem şi îl punem […]

Rinichi de vaca cu orez

  Ingrediente: 500 g rinichi 50 g unt sau untură 1 ceapă 1 lin­gură făina 1 pahar vin 2 roşii sare piper rizoto Mod de preparare:   Tăiem rinichii de vacă în felii şi îi opă­rim cu apă clocotită. Tăiem subţire o ceapă şi o prăjim în unt sau în untură, apoi adăugăm feliile de […]
 

Salata de praz

  Ingrediente: 1 legătură de praz 2 linguri ulei 1 lingură oţet un praf de piper sare Mod de preparare: Prazul se poate face salată crud sau fiert. Dacă se fierb, se pune prazul cuăţit şi tăiat în bucăţi de 5 – 6 cm, cu apă fierbinte, la foc şi se lasă să dea câteva […]

Bors de dovlecei cu floare

  Ingrediente: 1 kg dovlecei cu floare 1 1 apă 2 ceşti borş 1 morcov 1 pătrunjel 1 păstamac 1 ceapă 25 g orez sare verdeaţă 2 gălbenuşuri 2 linguri smantană Mod de preparare: Curăţam zarzavatul, îl radem şi îl fier­bem cu ceapa tăiată mărunt. Cand este aproape fiert, adăugăm orezul, apoi do­vleceii. Sărăm. Cînd […]

Ficat de vitel sote

  Ingrediente: 750 g ficat 150 g ciuperci 2 cepe 100 g unt făină sare piper 2 cartofi 3 linguri de smantană 1 păhărel vin Mod de preparare: Scoatem pieliţa ficatului şi îl muiem în apă rece, ca pe creier. Tăiem felii po­trivite, în curmezişul fibrelor. Presărăm pe amîndouă părţile cu sare, piper şi făină. […]

Ciorba de burta

  Ingrediente: 1 kg burtă 4-5 1 apă 2 cepe sare zarzavat de supă 2 ouă otet după gust pătrunjel verde tocat   Mod de preparare: Curăţăm burta şi o punem la fiert în 4-5 1 apă fierbinte cu o ceapă crestată. Lăsăm să fiarbă mult pe marginea maşi­nii (8—10 ore). De obicei fierbem burta […]
 

Bors de fasole uscata

  Ingrediente: 300 g lasolc boabe 2 1 apă 2 ceşti borş 1 mor­cov 1 pătrunjel 1 păsţarnac 2 cepc sare 1-2 linguri bulion de roşii leuştean cimbru 2-3 linguri ulei   Mod de preparare:   Alegem fasolea şi o muiem din ajun. A doua zi o punem la fiert şi după ce dă în […]

Gulii umplute cu carne

  Ingrediente: 10-25 gulii 10 linguri umplutură unt pentru prăjit brînză rasă 5 linguri zeamă de carne concentrată Mod de preparare: Curăţăm de coajă guliile întregi şi tăiem în partea de sus un căpăcel. Le punem într-o oală şi turnăm apă cloco­tită, cît să le acopere. Le fierbem aco­perite pînă se moaie. Din gulia fiartă […]
 

Musaca de dovlecei

  Ingrediente: 10 dovlecel 2 linguri unt sau untură pentru prăjit Tocătură : 750 g carne l lingură unt sau un­tură 2 cepe 600 g roşii 1 legătură pătrunjel sare piper Sosul : 2 linguri unt sau untură 4 linguri făină 2 ceşti lapte 1-2 linguri caşcaval sau par­mezan 1-2 ouă Mod de preparare: Alegem […]
 

Sos maioneza cu mustar

  Ingrediente: 2 gălbenuşuri 1 linguriţă muştar 200 g ulei 1/2 linguriţă zeamă de lămâie sau oţet sare Mod de preparare: Se amestecă de la început muştarul cu ouăle. Se lucrează ca şi maioneza simplă. Şi la această maioneză se poate adăuga, când este gata, o lingură de smântână de fiecare gălbenuş.   Pofta buna!

Salata de fasole verde

  Ingrediente: 1 kg fasole grasă 3 linguri ulei 1 lingură oţet sare 2 -3 căţei de usturoi   Mod de preparare: Pentru salată se preferă fasolea grasă. Se curaţă, se spală şi se pune la fiert cu apă fierbinte şi puţină sare. Când este gata, se scurge foarte bine de apă şi se amestecă […]
 

Pateu de ficat

  Ingrediente: 500 g ficat de viţel 500 g slănină 1 păhărel vin alb 4-5 ouă 1 ceapă sare piper Mod de preparare: Curăţăm de pieliţe ficatul de viţel şi îl spălăm, schimbînd de cîteva ori apa. Apoi îl tăiem în bucăţi mici. Tăiem slănină bună, nesărată. Tăiem şi spălăm ceapa, o punem într-o tigaie […]

Salata de cartofi

  Ingrediente: 1 kg cartofi 3 linguri ulei 1 lingură oţet un praf de piper sare muştar ceapă (facultativ) Mod de preparare: Se fierb cartofii cu coajă şi încă fierbinţi se curăţă şi se taie în feli subţiri. Separat se pregăteşte sosul cu ulei, oţet, sare, piper, cu sau fără muştar, şi se toarnă peste […]
 

Salata de fasole boabe

Ingrediente: 500 g fasole boabe 1 morcov 1 pătrunjel 3 cepe 3 linguri ulei 1 lingură oţet câteva măsline sare Mod de preparare: Se fierbe fasolea cu un morcov, pătrunjel şi o ceapă. Când este gata, se scurge bine, se scoate zarzavatul şi, cât este încă fierbinte, se adaugă sarea şi se amestecă cu sosul […]

Salata de cartofi cu tarhon si zahar

Ingrediente: 1 kg cartofi 1 gălbenuş 1 linguriţă muştar 1 linguriţă zahăr 100 g ulei 1 lingură zemă de lămâie sau oţet sare 1 lingură pătrunjel verde şi mărar tocat câteva foi de tarhon Mod de preparare: Se fierb cartofi chifle, se curăţă şi se taie potrivit de subţiri. Se face o maioneză cu muştar, […]
 

Rinichi de vitel la gratar

  Ingrediente: 500 g rinichi ulei sare piper untură unt pă­trunjel tocat Mod de preparare: Despicam rinichii în două, fără să des­prindem jumătăţile. Ii lăsăm o oră în apă rece, pe care o schimbăm de cîteva ori. Scoatem rinichii din apă, dăm sare şi pi­per şi stropim bine cu ulei. Ţinem rini­chiul timp de o […]

Zacusca de vinete si gogosari

Ingrediente: 500 g roşii, 2 vinete mijlocii 4 gogoşari 1 ceapă (facultativ) 50 g ulei 1 lingură zahăr sare   Mod de preparare: Se coc vinetele şi gogoşarii. Se curăţă şi se toacă împreună pe fund (se pot toca numai vinetele, iar gogoşarii se taie felii). Se opăresc roşiile, se curăţă de pieliţă şi se […]
 

Salata ruseasca cu oua rascoapte

  Ingrediente: 300 g cartofi 1 morcov mijlociu o mână de fasole verde o mână de mazăre boabe 2 ouă răscoapte 1 linguriţă muştar 100 g ulei 2 linguri oţet sau lămâie sare   Mod de preparare: Se pun într-un castron cartofii şi morcovii fierţi, tăiaţi în cuburi mici, fasole verde şi albuş de ou […]

Ficat de vitel prajit

  Ingrediente: 750 g ficat 2-3 linguri făină grăsime pentru prăjit sare Mod de preparare: Scoatem vinele ficatului: tăiem felii groase de 1 cm şi chiar mai subţiri. Dăm ficatul prin făină şi îl prăjim la un foc viu, în unt sau untură. Cînd este gata, îl sărăm şi îl servim îndată la masă, cu […]
 

Salata de piure de fasole

Ingrediente: 300 g fasole boabe 100 g ulei 1 lingură zeamă de lămâie (sare de lămâie sau oţet) o ceapă mijlocie sare   Mod de preparare: Se fierbe fasolea uscată, se scurge şi se trece prin sită. După ce s-a răcorit se pune piureul într-un castron şi se bate bine cu o furculiţă, adăugând uleiul […]

Salată de vinete cu pastă de susan

  Ingrediente: 2 vinete mari 100 g pastă de susan (tahina) 1 lămâie 2-3 căţei de usturoi sare   Mod de preparare: Coci vinetele pe o tablă sau direct pe ochiul aragazului şi când s-au înmuiat, le cureţi de coajă, le scurgi bine şi le toci cu tocătorul. Separat, amesteci pasta de susan cu o […]
 

Spumă de ciocolata

  Ingrediente: 2 linguriţe de cafea solubilă 300 g de ciocolată amăruie cu 70% cacao 5 cl de rom 1 portocală netratată 6 ouă mari, bio, proaspete 1 praf de sare   Mod de preparare: Faceţi puţină cafea tare, pe fundul unei ceşti, din cafeaua solubilă. Intr-o cratiţă, la bain-marie, topiţi ciocolata, cafeaua şi romul. […]

Limba rasol

  Ingrediente: 1 limbă de 1,5 kg 1 morcov 1 pătrunjel 1 ceapă boabe de piper Mod de preparare: Curăţăm şi fierbem limba. O tăiem felii şi o servim cu sote de mazăre verde sau piure de cartofi. Pofta buna!
 

Bors de urzici

  Ingrediente: 500 g urzici 1 1 apă 2 ceşti borş 1 ceapă 1 ar­iei gras un vîrf de cuţit boia roşie (paprica) 10 g orez sare 1 lingură ulei 1 lingură făină Mod de preparare:   Curăţăm urzicile şi le spălăm. Apoi le punem într-o oală cu apă clocotită să­rată. In timp ce fierb, […]

Rulouri de salată verde cu ficăţei si ciuperci

  Ingrediente: 400 g ficăţei de pasăre 2 fire de ceapă 100 g ciuperci 1 salată verde piper 1 linguriţă condiment sare 50 g unt     Mod de preparare: Tai bucăţele ficăţeii, apoi îi înăbuşi în unt, adaugi 1 pahar apă fierbinte, ciupercile tocate, ceapa tăiată mărunt, piperul şi condimentul. După 8-10 minute, iei […]
 

Ciorba de fasole verde grasa

O reteta de ciorba de fasole verde grasa din: fasole verde, apa, faina, ceapa, sare, ardei gras, rosii, oua, smantana si patrunjel verde. Ingrediente: 500 g fasole verde grasă 2 1 apă 75 g făină 2 linguri iăină pentru rîntaş 2 cepe sare 1 ardei gras 500 g roşii 1-2 ouă 75-100 g smîntînă pătrunjel […]

Bors de crap

  Ingrediente: 1 kg crap 1 1 apă 2 ceşti borş 1 morcov 1 pă­trunjel 1 păstîmac 1 ceapă 25 g orez sare pătrunjel mărar leuştean Mod de preparare: Punem apa la fiert într-o oală şi, cînd clocoteşte, adăugăm ceapa tocată mărunt şi zarzavatul ras potrivit de mare, sau tăiat ca tăiţeii, deoarece pătrunjelul şi […]
 

Ciorba pescareasca

  Ingrediente: 1,5-2,5 kg ghiborfi sau obleti 1,250 kg peşte mare (crap sau somn) 2 cepe 400 g roşii 2 ardei graşi 1 rădăcină pătrunjel 1 rădăcină hrean aguridă corcoduşe verzi lămîie sau sare de lămîie pătrunjel leuştean sare piper Mod de preparare: Punem la fiert ghiborţi sau obleţi. Cînd au fiert bine peştii, strecurăm […]

Roşii umplute vegetariene

  Ingrediente: 8 roşii 2 cepe 3 căţei de usturoi 1 conservă mare de ciuperci de Paris (aproximativ 400 g, scurse) 250 g de tofu ulei de măsline 2 linguri de pătrunjel tocat 3 albuşuri de ou 1 vârf de cuţit de plante aromatice de Provence sare piper   Mod de preparare: Tăiaţi partea de […]
 

Salata de sfecla

Ingrediente: 500 g sfeclă 1 rădăcină mică de hrean 2 linguri ulei 1 lingură oţet sare Mod de preparare: Sfecla pentru salată se poate pregăti fie coaptă la cuptor, fie fiartă. Pentru fiert, sfecla se spală şi se pune la foc cu apă rece, cât să o cuprindă bine. În ambele cazuri sfecla este gata […]

Salata de creier

Ingrediente: 1 creier de viţel o felie de pâine muiată în lapte 100 g ulei zeamă de lămâie sau oţet sare piper câteva foi de salată verde  câteva măsline   Mod de preparare: Se fierbe creierul. După ce s-a răcorit, se freacă într-un castron şi se amestecă cu miezul de pâine muiat în lapte şi […]
 

Salata de icre imitate

  Ingrediente: 1 si 1/4 ceaşcă cu apă 4 linguri griş 1 lingură pastă de peşte 1/2 linguriţă boia 100 g ulei 1 linguriţă oţet sau zeamă de lămâie o ceapă mijlocie   Mod de preparare: Se pune apa la fiert într-o cratiţă mică. Când apa dă în clocot, se toarnă grişul în ploaie. Se […]

Ciuperci marinate

Ingrediente: 500 g ciuperci, câteva boabe de piper 1 frunză de dafin 1 linguriţă muştar 1/2 pahar oţet 1 lingură ulei sare   Mod de preparare: Se aleg ciuperci tinere, închise şi foarte proaspete. Se spală şi se fierb în apă cu sare 15 minute. Se aşază în borcan cu boabe de piper şi frunză […]
 
Rulada_de_vitel

Ruladă de viţel

Ruladă de viţel din: pulpa de vitel, oua, mustar, cimbru, sare, piper, ulei, vin alb. Ingrediente: 1 bucată de pulpă de circa 1 kg 6-8 ouă 2-3 linguri de muştar cimbru sare piper ulei un pahar de vin alb   Mod de preparare: Pui întâi ouăle să fiarbă în apă rece cu sare şi le […]

ReteteReteta zileiRetete CiorbeRetete SupeRetete SalateRetete PasteRetete PizzaRetete PesteRetete VitaRetete VitelRetete PorcRetete PuiRetete OaieRetete MielRetete BerbecRetete de postDesertDiete

Sursa:www.restaurantedelux.ro

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu